ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
«Трифон Зарезан» запрошує
09.02.2019 / Газета: Одесские известия / № 11(5134) / Тираж: 18937

У Болграді 14 лютого на центральній площі відбудеться фестиваль бессарабських традицій «Трифон Зарезан». Це — національне свято східних і південних слов’ян, що знаменує початок сільськогосподарських робіт. Саме в цей день за традицією підрізають виноградну лозу, поливаючи її вином, щоб восени був добрий урожай винограду. Також з плетеної лози роблять корону, яку одягають на «царя», обраного на святі серед кращих виноградарів і виноробів.

Під час свята місто пропонує брати участь у театралізованих обрядових виставах та виборах місцевого «Царя Трифона», оцінити неповторну бессарабську кухню і вино. Крім того, організатори обіцяють колоритні та запальні танці, пісні народних бессарабських колективів і театралізовану виставу «кукер».

У рамках фестивалю 14 лютого відбудеться збір «Трифонів» та обрання «Царя Трифона», а також здійснення обряду обрізання винограду. Розпочне свою роботу фестиваль вина, глінтвейну та національної кухні, будуть проводитися фотосесії в національних костюмах та виставка-продаж бессарабських сувенірів. Не обійдеться без концертної програми за участі колоритних колективів Української Бессарабії, народних гулянь та болгарського хоро.

Додамо, що на центральній площі планується встановити сцену, а неподалік від неї — обрядову зону з виноградниками. Саме тут Трифон в супроводі музикантів проведе головний обряд свята — обрізку виноградників.

Місто запрошує всіх та радіє кожному гостю!

Автор: Тетяна Корнілова


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту