ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ХТО СУДИТЬ УЛЯНУ СУПРУН?
14.02.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 12(22031) / Тираж: 8525

Як ми уже повідомляли, 5 лютого суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Сергій Каракашьян виніс ухвалу про забезпечення позову, якою заборонив Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я України.

Суддя самовільно відсторонив Супрун від виконання обов’язків міністра ще до розгляду по суті позову народного депутата від Радикальної партії Ігоря Мосійчука. Перше засідання у справі відбудеться 15 лютого. Та суд уже зобов’язав Супрун подати всі матеріали, на підставі яких її призначили на посаду, а також пояснення щодо наявності у неї іншого (американського) громадянства. Таке несподіване та кулуарне «відсторонення» судом в.о. міністра, яка займається реформуванням української медицини, викликало неабияку реакцію.

Окружний адмінсуд уже давно набув гіркої слави і став уособленням нереформованої української Феміди. Це суд, у якому сходяться більшість спорів громадян із владою.

Половина суддів «легендарного» суду є фігурантами численних журналістських розслідувань про фіктивні розлучення, маєтки невідомого походження, автівки та квартири, а його голова навіть фігурує у кримінальній справі НАБУ про незаконне збагачення.

Крім люксових поїздок на відпочинок, суд прославився також своїми рішеннями. До нього звертаються мало не всі, хто хоче захиститися від кримінальної відповідальності за корупцію, вставити палки у колеса НАБУ чи отримати бонуси від держави.

Центр протидії корупції зіб-рав найрезонансніші рішення Окружного адмінсуду Києва й оприлюднив їх у публікації

на «Українській правді» (www.pravda.com.ua), яку, гадаємо, варто почитати й тим, хто ще не користується інтернетом.

ПОНОВИВ НАСІРОВА НА ПОСАДІ ГОЛОВИ ДФС

У грудні 2018 року Окружний адмінсуд поновив на посаді екс-голову Державної фіскальної служби Романа Насірова, а також зобов’язав ДФС виплатити йому зарплату за «вимушений прогул».

НАБУ підозрює Насірова у тому, що він незаконно дозволив підприємствам зі схеми народного депутата Олександра Онищенка розстрочити податкові борги, чим завдав бюджету збитків на 2 млрд грн.

У березні 2017-го Кабмін відсторонив Насірова від посади голови ДФС на час слідства, а 31 січня 2018-го — звільнив його через подвійне громадянство.

Суддя адмінсуду Наталія Клименчук поновила Насірова на посаді голови ДФС через те, що засумнівалася у наявності в нього британського громадянства. Вона разом із колегою (тим же Каракашьяном) не визнали лист посольства Великої Британії, в якому було констатовано отримання Насіровим британського громадянства й навіть вказувалося на можливе кримінальне його переслідування у Британії, офіційним підтвердженням факту подвійного громадянства Насірова.

ЗАБОРОНИВ КЕРУВАТИ УНІВЕРСИТЕТОМ БОГОМОЛЬЦЯ БУДЬ-КОМУ, КРІМ КАТЕРИНИ АМОСОВОЇ

У грудні 2018-го суд виніс ухвалу, що зупинила наказ Міністерства охорони здоров’я про звільнення Катерини Амосової з посади ректора Національного медичного університету імені Богомольця.

Більше того, суддя Євген Аблов заборонив обіймати посаду ректора медуніверситету будь-кому, крім Катерини Амосової.

Амосову звільнили у березні 2018 року через розбіжності у цифрових даних у звіті, невикористання потенціалу в науково-методичній діяльності та «порушення фінансової дисципліни, що призвели до втрат близько 3,5 млн гривень».

Таке рішення — пряме свідчення суддівського свавілля, адже суд фактично вирішив трудову суперечку, яка не є у його компетенції. Більше того, суд усунув МОЗ від управління медичним університетом, що є законним обов’язком міністерства.

У чому абсурдність? Скажімо, директор школи звільнив недобросовісного класного керівника вашої дитини. Однак суд вирішив, що цей, і тільки цей, вчитель може бути класним керівником цього класу, а дирекція школи не має права щось міняти.

Після реакції Уляни Супрун на це рішення на сайті окружного суду з’явилося повідомлення, у якому їй нагадали про «кримінальну відповідальність за невиконання судових рішень» та пригрозили кримінальною відповідальністю у вигляді позбавлення волі.

МОЗ визнало поновлення Амосової, однак одразу ж звільнило її з посади уже на іншій підставі — через відсутність на робочому місці від 27 грудня 2018-го до 8 січня 2019 року.

ДОЗВОЛИВ «БЕРКУТІВЦЯМ» РОЗІГНАТИ МАЙДАН

Під час Революції Гідності той самий суддя Аблов видав ухвалу, яка послужила підставою для «Беркуту» фактично розігнати протестувальників. 9 грудня 2013 року він за 6 годин розглянув позов фізичної особи та зобов’язав «уповноважених осіб» розблокувати вулиці Хрещатик, Грушевського та інші. Рішення набуло законної сили, і в ніч на 11 грудня 2013-го відбулася спроба розгону.

Подальший розвиток подій усім відомий.

Адвокат Автомайдану Роман Маселко писав, що через два тижні після цього рішення суддя Аблов отримав від держави квартиру, яку потім продав за 9,1 млн грн. На п’яті роковини розстрілів Небесної Сотні такі судді досі мають право вершити правосуддя.

ВІДБІЛЮВАВ ФІГУРАНТІВ СПРАВИ «РЮКЗАКІВ» АВАКОВА

Суддя Аблов, крім описаних вище рішень, також відзначився у справах щодо топ-корупції.

Торги вирішив оскаржити один з їх учасників аж через півтора року після проведення, а рішення чомусь не оскаржував.

НАБУ розслідувало можливу розтрату 14 млн грн державних коштів при закупівлі рюкзаків Міністерством внутрішніх справ для нацгвардійців. У вересні 2018 року у Харкові інший суд — Червонозаводський — розглядав угоду зі слідством у кримінальній справі, де встановили, що «законна закупівля», яку перевірив суддя Аблов, була з підробленими документами, а поставлені рюкзаки — неякісними.

ВИЗНАВ НЕЗАКОННИМИ ДІЇ НАБУ У СПРАВІ «БУРШТИНОВОГО» ДЕПУТАТА РОЗЕНБЛАТА

20 вересня 2018 року суддя Окружного адмінсуду Києва Руслан Арсірій ухвалив засекречене рішення, яким задовольнив позов народного депутата Борислава Розенблата до НАБУ та ГПУ про визнання прослуховування з їхнього боку порушенням.

Розенблата та його спільників підозрюють в отриманні понад 300 тис. дол. США за підготовку законопроектів та незаконний вплив на посадовців різних держ-органів за сприяння цій компанії.

Аби вивести нардепа на чисту воду, НАБУ організувало одну з наймасштабніших спецоперацій в історії. Відома агент НАБУ Катерина, діючи за легендою, створила іноземну компанію та викрила схему заробітку нардепів, фіксуючи всі свої дії за допомогою прослуховування та відеоконтролю.

Пізніше слідчі опублікували всі аудіо- та відеозаписи, на яких Розенблат спілкується з учасниками схеми. Дозволи суду на прослуховування детективи отримували щодо його помічників та інших осіб, а от нардеп потрапив під такий негласний контроль незаплановано.

Суд визнав, що представники НАБУ «безпідставно вчиняли дії щодо здійснення кримінального переслідування Розенблата поза межами відповідного кримінального провадження та без дотримання законодавчих вимог щодо необхідності забезпечення депутатської недоторканності».

Це означає, що, зафіксувавши народного депутата в полі зору, агенти та оперативні співробітники повинні втікати через його депутатську недоторканність.

Проблема в тому, що правомірність дій агентів та оперативників має визначати суд у кримінальній справі, а не адміністративний. Проте Окружний адмінсуд Києва вирішив прийняти рішення щодо кримінальної справи. Це так само абсурдно, як, наприклад, розірвання шлюбу рішенням сільської ради.

За словами окружного суду, детективи НАБУ не отримали згоду Верховної Ради на притягнення нардепа до кримінальної відповідальності, що «призвело до протиправного втручання в особисте і сімейне життя Розенблата».

ЗОБОВ’ЯЗАВ НАБУ ОПРИЛЮДНИТИ ТАЄМНУ УГОДУ З ФБР

Суддя Окружного адмінсуду Києва Сергій Каракашьян, який нині розглядає справу проти Супрун, у листопаді 2018 року визнав протиправною відмову НАБУ у наданні інформації щодо змісту меморандуму про співпрацю з Федеральним бюро розслідувань (ФБР).

Позов подавала громадська організація «Правова держава», яка не отримала цю інформацію через запит. НАБУ, зокрема, повідомило про існування меморандумів і про те, що їх зміст є конфіденційним та не підлягає розголошенню.

На вимоги суду Антикорупці-йне бюро надало частину меморандуму щодо нерозголошення та конфіденційності змісту документа. Однак суд зробив висновок, що конфіденційність встановлена на розголошення щодо існування меморандуму, а не його тексту. Таким чином нема обмежень на розповсюдження тексту меморандуму, якщо вже є інформація про його існування.

Абсурдність такого трактування в тому, що, наприклад, якщо ви комусь назвали своє ім’я, то зобов’язані назвати домашню адресу, а то й надати одразу ключі від будинку.

НАБУ не заперечує, що на його офіційному веб-сайті розміщувалася інформація про укладення меморандумів із ФБР. Проте, як стверджують у Бюро, в листі аташе з правових питань ФБР Посольства США в Україні від 28 лютого 2018-го зазначено, що будь-які публічні заяви щодо змісту меморандумів про взаєморозуміння можуть здійснюватися лише за погодженням із НАБУ та ФБР.

Таким чином Окружний адмін-суд втрутився у стосунки між українським та американським правоохоронними органами, навіть не дізнавшись позиції однієї зі сторін.

ПІДІГРАВАВ МІНОБОРОНИ ДЛЯ ЗНИЩЕННЯ ДОКАЗІВ У СПРАВІ «ТРЕЙД КОММОДІТІ»

Розслідування НАБУ у справі про розтрату майже 150 млн грн під час закупівлі палива для потреб армії базувалося на результатах перевірки Держаудитслужби. Але Окружний адмінсуд за позовом Міноборони скасував усі претензії аудиторів.

Держаудитслужба просто виконала властиву їй роботу — перевірку тендера та укладених угод. У своєму рішенні вона зробила висновок, що Міноборони закупило нафтопродукти у ТОВ «Трейд Коммодіті» з порушен-нями.

Окружний адмінсуд же вирішив, що все законно. Тепер Міноборони може використати це рішення у справі НАБУ, щоб виправдати завищення ціни.

Так, за версією слідства, на початку 2016 року Міноборони організувало торги на закупівлю палива. Переможцем стало ТОВ «Трейд Коммодіті», з яким було укладено 14 договорів про постачання палива. Пізніше Міноборони та «Трейд Коммодіті» уклали додаткові угоди, за якими ціна на паливо зросла у середньому на 16% від початкової. Внаслідок цього шкода державі склала майже 150 млн грн платників податків.

(Друкується зі скороченнями).

Автор: Олена ЩЕРБАН, Христина ІВАСЮК, Вікторія САВЧУК, Центр протидії корупції.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту