ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Осучаснюють водонасосну станцію та розгалужують мережу
16.03.2019 / Газета: Одесские известия / № 20(5143) / Тираж: 18937

Ще не було такого року, коли б Захарівська селищна рада не планувала, як поліпшити водопостачання жителів великих і малих сіл. Поступово водогін доходить до найбільш віддалених вулиць райцентру та сусідніх населених пунктів. Та нині запланована найбільш масштабна робота – капітальний ремонт центральної водонасосної станції, яка була здана в експлуатацію з масою дрібних недопрацювань ще у 70-х роках минулого століття.

Загальна вартість проекту становить понад 7 мільйонів гривень. Наразі вже виділено один мільйон з обласного бюджету та 900 тисяч витратять зі скарбниці Захарівської селищної ради. Це дає можливість розпочати перші найнеобхідніші роботи. А загалом планується повністю оновити всі наявні механізми на нові й сучасні, встановити систему для якісного очищення води, впорядкувати підземні резервуари та чималеньку територію.

– Не можу сказати, що водонасосна станція сьогодні є в аварійному стані, – зауважила Захарівський селищний голова Тетяна Пустова. – Вона працює непогано і в повній мірі виконує свої функції. Та останнім часом до неї під’єднується все більше нових водомереж, і є побоювання, що через перенавантаження в якийсь момент станція просто вийде з ладу. Тому вирішили діяти на випередження і привести її до сучасного і надійного стану. Тим паче, що в перспективі планується відійти від забезпечення людей питною водою через чисельні артезіанські свердловини і башти Рожновського – щоб усі жителі райцентру могли пити якісну та чисту воду, отриману з високотехнологічної центральної насосної станції.

Лише торік нова лінія водогону пролягла до сіл Стоянове й Балашеве, де взагалі не було води. Тож благо цивілізації отримали сотні людей, які в майбутньому також споживатимуть якісну воду, оскільки ця мережа під’єднана до центральної насосної станції.

Зовсім скоро всі переваги якісного водопостачання відчують і жителі вулиці Щасливої в Захарівці. Це одна з найдовших вулиць райцентру, де взагалі не було води. Поступово тут провели нову мережу, збудували артсвердловину, закільцювали з центральною водомережею і зараз чекають на завершення розробки генерального плану селища, що дасть можливість ввести лінію в експлуатацію.

Торік воду отримали й жителі вулиці Адамівської, де прокладено півтори тисячі метрів нового водогону. Таку ж радість відчули й мешканці вулиці Дальня, де пролягло 2300 метрів мережі – наразі тут триває підключення до домогосподарств. Якісні зміни відбулися й у селі Майорському, де замінено стару башту Рожновського на нову.

Щодо планів на найближчу перспективу, то місцева влада має намір забезпечити водою жителів провулка Зелений і Маяковського. Тут виникла конфліктна ситуація, коли мешканці відчули себе власниками башти Рожновського і не дають сусідам під’єднуватися до існуючої мережі. Бояться, що знизиться тиск подачі води. Тетяна Пустова вважає це значною проблемою, бо виходить, що односельці мають однакові умови, а користуватися існуючими благами можуть не усі. Схожа ситуація склалася і на околиці вулиці Шосейної, де 9 дворів узагалі не мають води. Тож, поки не розпочалися роботи на присадибних ділянках, коли стане проблематичним копати траншею для водопостачання, місцева влада планує вести новий водогін. Таким чином, вдасться практично повністю забезпечити жителів райцентру якісною питною водою.

Факт у тему:

Державне агентство водних ресурсів, після аналізу проб визначило, що найбрудніша питна вода — в Одеській області, далі — Донецька та Луганська, за ни­ми Миколаїв­ська область, Дніп­ро­петровська, Хар­ківська та Київ­ська. Замикають список Львівська та Закарпатська області. Експерти визначали якість рідини за вмістом у ній хлору, аміаку, сульфату, амонію, нітрату, нітриту, фосфатів, інших хімічних речовин та враховували кисневий запас.

Автор: Олена Харченко


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту