ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
З криниці чи з-під крану?
16.03.2019 / Газета: Одесские известия / № 20(5143) / Тираж: 18937

Моніторинг якості питної води, який регулярно проводять фахівці «Любашівського міжрайонного відділу лабораторних досліджень», засвідчує, що живильна волога з централізованих систем водопостачання відповідає нормам за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, а з криниць — небезпечна для споживання.

Те, що якість питної води дедалі погіршується, визнали у Раді національної безпеки та оборони України. Майже 40 відсотків водогонів застаріли або й взагалі — в аварійному стані. Хвилює і той факт, що навіть зараз у центрі та на півночі Одещини жителі ряду населених пунктів користуються привізною водою, а у деяких селах громадські криниці міліють чи взагалі пересихають. Вирішити проблему допоможе модернізація наявних систем водопостачання та впровадження новітніх технологій очищення води. Але на це потрібно чимало коштів.

У Любашівському районі забезпечення людей якісною питною водою завжди залишається в центрі уваги районної влади та органів місцевого самоврядування. Й нині Любашівщина, безумовно, є лідером серед своїх сусідів по будівництву сільських водогонів. Загалом, більше половини населених пунктів забезпечені централізованим водопостачанням.

За інформацією депутата обласної ради Анатолія Артеменка, в районі успішно реалізується регіональна програма «Питна вода Одеської області» на 2010-2013 роки і період до 2020 року, завдяки якій лише торік десяток сіл отримали сучасні поліетиленові водопроводи. На що з обласної казни надійшло 3 млн грн, з сільських бюджетів — більше мільйона. Відповідний обсяг робіт якісно виконали досвідчені фахівці місцевої фірми ТОВ «Прометей-Парт», які також налагоджували водопровідну мережу в селах Ананьївського, Балтського та Савранського районів. Роботи їм вистачає і цьогоріч.

У Любашівській ОТГ питну воду цілодобово отримує більшість жителів селища і села Вишневе. Цим переймається КП «Джерело-комунсервіс». У перспективних планах очільника громади Геннадія Павлова — налагодити безперебійне водопостачання в усіх селах, котрі приєдналися до Любашівки.

Останніми роками проблема водопостачання хвилює мешканців Ананьївщини через посуху та обміління колодязів. Частково напругу з цієї проблеми знято у Гандрабурівській, Новогеоргіївській, Жеребківській сільських радах. Капітальний ремонт водопровідних мереж та башт Рожновського проводився за рахунок обласного та сільських бюджетів. Він обійшовся у понад 2 млн. грн. Міська рада розробила план реконструкції системи водопостачання Ананьєва, яка за півстоліття свого існування зносилася і технічно застаріла.

У Савранському районі централізованим водопостачанням охоплено лише незначну частину сільського населення та п’яту частину жителів райцентру. Решта людей користуються водою зі шахтних колодязів. Якщо врахувати, що на території району є 67 артезіанських свердловин, то цих потужностей вистачить, щоб забезпечити населення якісною питною водою за наявності необхідного фінансування. Наприклад, у Саврані було полагоджено аварійну ділянку водогону за власний рахунок. До ремонту свердловини у Гетьманівці залучено кошти проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». А у Капустянській сільській раді відшукали резерви, щоб відремонтувати артсвердловину та прокласти 8,5 км водогону вулицями села.

Загалом, північний регіон області, до складу якого входить 14 районів, достатньо забезпечений розвіданими запасами підземних вод. Питна вода з артезіанських свердловин у більшості з них відповідає нормативним вимогам, що дозволяє започаткувати соціальний проект «Питна вода європейської якості у вашому домі», як це зробили у Чернівцях. Його мета – надати всім без винятку верствам населення можливість вживати якісну питну воду з-під крану за доступними цінами безпосередньо в місцях проживання, лікування чи на роботі.

На знімку: водопровідники у Новокарбівці

Автор: Юрій Федорчук


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту