ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
На виборах має бути порядок
16.03.2019 / Газета: Одесские известия / № 20(5143) / Тираж: 18937

Розірвали бюлетені, перевернули урну, а то й влаштували бійку. Уміння вірно реагувати на такі сценарії можливих порушень і провокацій на виборчих дільницях правоохоронці вже відпрацювали на спеціальних тренуваннях.

Про ці та інші моменти підготовки до виборів йшлося на брифінгу радника міністра внутрішніх справ України Івана Варченка, який відбувся цими днями в Одесі.

- Для кожного громадянина країни, а також і для наших світових партнерів важливо, щоб президент України був обраний законно і щоб ні у кого не виникало сумнівів у його легітимності, — підкреслив Варченко, — До того ж, ми чудово розуміємо, що Україна повинна перемогою закінчити війну, звільнити свої окуповані території в Криму та на Донбасі і надалі працювати над створенням успішної, економічно розвинутої, заможної країни. Для цього нам потрібна злагода на довгі роки. Вибори, якраз і покликані зіграти консолідуючу роль у суспільстві.

— Особливу увагу у цій виборчий кампанії силовики пнадають діалоговій поведінці, в тому числі між суб’єктами виборчої кампанії, для того, щоб спірні питання вирішувались у мирний спосіб, — сказав Іван Варченко.

На усі сигнали громадян про порушення виборчого законодавства, а таких зафіксовано в межах усієї країни вже понад три тисячі, правоохоронці оперативно відреагували, розпочавши півтори сотні кримінальних проваджень за ознаками кримінального злочину. При цьому третина з них пов’язані із підкупом виборців. На другому місці — хуліганство під час проведення масових заходів. Решта проваджень стосується або знищення майна, або порушення порядку фінансування політичних сил.

— До захисту громадського порядку під час проведення виборів готується також Нацгвардія, прикордонники, рятувальники і міграційна служба, і навіть підрозділи хімічної розвідки і демеркуризації, — повідомив Іван Варченко.

Начальник Головного Управління національної поліції в Одеській області Дмитро Головін надав на брифінгу таку інформацію:

- Для забезпечення порядку на виборчих дільницях при проведенні президентських виборів-2019 залучено понад сім тисяч правоохоронців області. У разі виникнення нестандартних ситуацій поліція області забезпечить участь у наведенні громадського порядку ще ряду додаткових підрозділів — тринадцять груп резерву та одинадцять — вибухотехніків, таку кількість підрозділів швидкого реагування буде задіяно додатково для забезпечення громадського порядку. Ці структури почнуть діяти, якщо виникне така необхідність.

- Крім цього, безпосередньо у поліцейських підрозділах перебуватимуть 87 посилених слідчо-оперативних груп, — додав Дмитро Головін. — Завдання цих підрозділів полягає у тому, щоб реагувати на всі звернення та заяви громадян безпосередньо у день виборів.

Дмитро Головін розкрив статистику поточних порушень виборчого процесу на Одещині, а також повідомив, що передвиборча ситуація перебуває на постійному контролі в обласному цілодобовому ситуаційному центрі, який відстежує не лише повідомлення громадян, що надходять на лінію «102», а також моніторить інтернет-простір.

— Обласне Управління національної поліції розробило особливу стратегію підтримки громадського порядку і у день виборів президента готове протистояти нестандартним ситуаціям, — наголосив Дмитро Головін.

- На виборчих дільницях забезпечено тісну взаємодію із спостерігачами, тому передвиборча ситуація в Одеській області перебуває під повним контролем правоохоронних органів, — підкреслив начальник ГУНП в Одеській області. — Також нашими співробітниками розроблено спеціальні алгоритми на випадок виникнення нестандартних ситуацій перед днем виборів, безпосередньо у день їхнього проведення і під час підрахунку голосів виборців та переміщення бюлетенів.

Підрозділи МВС проаналізували і ситуації, які раніше ніколи не траплялися в Україні, але спостерігалися на виборах інших держав.

Іван Варченко зазначив, що в обов’язки поліції і МВС входить оперативний розгляд усіх порушень виборчого процесу. І тут немає ніяких розподілів на важливе і другорядне:

— Міністерство внутрішніх справ і національна поліція надають належну увагу абсолютно всім порушенням, які відбуваються в процесі виборчої кампанії.

Автор: Катерина Віленська


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту