ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Одеса святкувала звільнення
13.04.2019 / Газета: Одесские известия / № 26(5149) / Тираж: 18937

10 квітня в Одесі відзначили 75-ту річ­ницю з Дня визволення міста від ні­мецько-фашистських загарбників та їхніх сателітів. Урочистості почалися з покладання квітів до пам’ятника Неві­домому матросу в парку Шевченка. Пот­рапити сюди було не так і просто. Щоб отримати доступ до монументу, слід було пройти через рамку металошукача. Так запобігають можливим провокаціям. Утім, в той день їх майже не було. Чи не єдиний конфлікт у поліцейських виник з чоловіком, який відмовлявся зняти георгіївську стрічку (заборонену символіку в Україні).

Усю територію парку Шевченка пат­рулювали правоохоронці та солдати Нац­гвардії. Біля пропускного пункту вони оглядали людей з металодетектором, пропонували відкрити сумки і про­демонструвати відсутність предметів, що можуть заподіяти шкоду навколишнім. У минулі роки вже траплялися конфлікти, тому й було вирішено вжити такі заходи безпеки. На Алеї Слави все пройшло тихо і спокійно, проте і людей там від самого початку було мало. Вранці прийшли люди похилого віку, фотографувалися і переживали, що не встигнуть під’їхати до площі 10 квітня до закінчення заходу. Багато хто приносив квіти до пам’ятника Невідомому матросу, не чекаючи офіційного старту.

Основні масові заходи відбувалися на площі 10 Квітня, названої на честь дати визволення Одеси. На площу, до оновленого обеліска «Крила перемоги», ближче до 11-ої ранку підтягнулися небайдужі жителі з різних районів міста. Тут були чиновники, пенсіонери, нечисленні ветерани, курсанти, молодь. Вони поклали квіти до обеліска, вшанувавши пам’ять загиблих воїнів хвилиною мовчання. Перед цим площею з боку проспекту Шевченка марширували солдатські оркестри. Вони відіграли гімн нашої країни, в той час як військові урочисто салютували у повітря з вогнепальної зброї.

75-ту річницю визволення Оде­си, по закінченню всіх заходів, відзначили святковим феєрверком. У всіх районах міста, з 9 до 10 квітня, виступали учасники фестивалю духових ор­кестрів «Весняна Одеса». Відбу­валися урочисті заходи, концерти під відкритим небом, люди покладали траурні вінки та квіти біля пам’ятників у всіх кінцях Одеси. На мітингах були присутні учасники Другої світової війни, учні шкіл, просто небайдужі громадяни. У міських бібліотеках відбулися презентації та книжкові виставки, були викладені історичні матеріали, які познайомили всіх бажаючих з періодом, коли Одеса була під німецько-румунською окупацією.

Автор: Марія Шевчук


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту