ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Всеукраїнська естафета Пам’яті: від Біляївки до Овідіополя
13.04.2019 / Газета: Одесские известия / № 26(5149) / Тираж: 18937

Після героїчного визволення Одеси лишалося ще багато наших територій, які були підконтрольні ворожим військам. Але з часом вся область була відвойована у загарбників. Овідіополь звільнили 13 квітня 1944 року зусиллями 220-го гвардійського стрілецького полку 79-ї гвардійської дивізії 62-ї армії, якою керував гвардії полковник Михайло Шейкін. Багато жителів Овідіопольського району боролися за визволення рідної землі. Деякі з них були удостоєні найвищих нагород того часу, за мужність і відвагу, проявлені у боротьбі з ворогом. Таким, наприклад, був житель Овідіополя, сержант Петро Вертелецький, який пішов на фронт у 1944 році.

У січні 1945 року, під час бою за звільнення міста Шверин-на-Варті (нині — Сквежина, Польща) молодий овідіополець за допомогою кулемета накрив вогнем п’ять дотів, знищивши близько двадцяти ворожих солдатів і офіцерів. Відбиваючи контратаку, група Вертелецького ліквідувала кілька десятків ворожих солдатів. Навіть коли закінчилися патрони, кулеметники не розгубилися і стали до рукопашного бою, з якого вийшли переможцями. Упевнені дії Петра Вертелецького сприяли успішній та ефективній атаці піхотних частин армії, за що він і був представлений до звання Героя Радянського Союзу. Щоправда, отримав сержант свою нагороду посмертно, бо менш ніж через тиждень після героїчного бою загинув, підірвавшись на німецькій міні. Це один з багатьох прикладів мужності овідіопольців у боротьбі за свободу.

Відтоді минуло 75 років, мало свідків тих подій живе зараз, однак про ті криваві часи місцеві жителі не забувають... Дванадцятого квітня в Овідіополі відбувся перший фестиваль-конкурс «Дністровські сурми», у якому взяли участь виконавці на духових та ударних інструментах. Захід був присвячений визволенню району від нацистських загарбників. Паралельно в селищі відбувся урочистий мітинг, в якому взяли участь мешканці Овідіополя. Біля обеліску «Загиблим воїнам-землякам» вони вшанували пам’ять тих, кому не судилося повернутися з війни. Під час мітингу від Біляївського району була передана естафета пам’яті, яка започаткована в рамках Всеукраїнського проекту «Слава воїнам-визволителям». У серпні до цієї акції долучаться південні райони Одеської області. Вони приймуть естафету в ті ж дати, коли саме були звільнені від ворожих загарбників.

Автор: Марія Шевчук


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту