ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
КОЖЕН ГРИБ — НА СВІЙ ШТИБ
19.09.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 71(22090) / Тираж: 8525

Початок осені — час активного збирання, заготівлі та продажу грибів. На території України зустрічаються близько 80 їх видів, шкідливих для здоров’я людини, з яких 20 — небезпечні для життя. І щороку сотні людей отруюються грибами.

Щоб цього не сталося, Одеський обласний центр здоров’я нагадує основні правила безпеки «тихого полювання», купівлі і вживання в їжу цих дарів природи.

Збирайте в лісі тільки ті гриби, у яких ви точно впевнені, що вони їстівні.

Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу старі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки, а також червиві і слизькі.

Не збирайте гриби вздовж автомобільних і залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, звалищ.

Не збирайте гриби під час посухи, бо вони втрачають воду і накопичують токсини.

Не вживайте в їжу сирі гриби.

Не купуйте гриби на стихійних ринках і в невстановлених для торгівлі місцях.

При купівлі грибів на міських ринках обов’язково вимагайте довідку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку.

У продаж допускаються тільки свіжозібрані їстівні гриби, розсортовані за видами, ретельно очищені від землі, сміття, шкідників, цілі і не прим’яті. Продавець повинен точно знати їх назви. Забороняється продаж суміші з різних видів.

Категорично заборонено реалізацію на ринках і в торговельній мережі продукції з грибів домашнього приготування — смажених, солених, маринованих, грибної ікри, салатів та інших продуктів із подрібнених грибів.

Переробляти і заготовлювати зібрані гриби необхідно в день збирання. Пам’ятайте, що це продукт, який швидко псується, відтак довго зберігати його не можна, особливо в теплі.

Причиною отруєння можуть бути неправильно заготовлені гриби. Небезпечно маринувати або солити їх в алюмінієвому, глиняному, глазурованому та оцинкованому посуді — це може спричинити отруєння.

Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді, але не більше доби.

Уникайте повторного використання і розігрівання грибних страв, особливо з картоплею. Отруєння часто бувають від зіпсованої або неправильно приготовленої їжі з їстівними грибами, а не від отруйних грибів.

Не перевіряйте отруйність грибів домашніми методами (за допомогою срібної ложки і т. ін.). Ці методи не є надійними.

Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім. Не можна вживати їх вагітним та жінкам, які годують груддю, а також людям з будь-якими шлунково-кишковими захворюваннями, патологіями печінки і нирок.

Щоб убезпечити себе і свою родину від можливих неприємностей, краще взагалі вживати лише штучно вирощені гриби, яких предостатньо у продажу. Така продукція проходить суворий контроль, у тому числі й радіологічний та на вміст токсинів.

І все ж…

Якщо після вживання грибів з’явилися симптоми отруєння — загальне нездужання, нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі, розлад шлунку — негайно викликайте «швидку допомогу».

До прибуття «швидкої», щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, необхідно промити шлунок — дати випити хворому 5—6 склянок кип’яченої води, а потім викликати блювоту. Процедуру повторювати кілька разів. Коли промивні води стануть чистими, прийняти активоване вугілля або інший сорбент. Після надання першої допомоги дайте випити потерпі-лому міцний чай або злегка підсолену воду для відновлення водно-сольового балансу.

Важливо: не викидайте недоїдені гриби. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

До приїзду лікаря забороняється вживати будь-які ліки та їжу, особливо алкогольні напої або молоко — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Будь-які види самолікування вкрай небезпечні! Зволікання з викликом лікаря часто стають причиною загибелі людей.

Автор: -


© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту