ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ЧЕРЕЗ КНИГУ У СВІТ ПРЕКРАСНОГО
17.10.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 80(22198) / Тираж: 8525

Однією з центральних подій Днів відкритих дверей в ОННБ стало давно очікуване оголошення переможців конкурсу читацьких відгуків «Замовте слово про книгу», який стартував у серпні й цьогоріч присвячувався Всеукраїнському дню бібліотек.

Нагадаємо, цей конкурс започаткований ще у 2012-у як складова виставки-форуму «Українська книга на Одещині». За його умовами, учасники підготували рецензії на кращі новодруки, що побачили світ в Україні. Результати конкурсу оголосила заступник генерального директора з наукової роботи та інформатизації бібліотеки Ліна Арюпіна. Дипломи переможців отримали: за перше місце Олена Шпак (ПНПУ ім. К.Д. Ушинського), за друге — Вікторія Каназірська (ОНУ ім. І.І. Мечникова) і Наталія Мандра (Інститут проблем сучасного мистецтва НАМУ), за третє — Олеся Олійник (ПНПУ ім. К.Д. Ушинського), Анна Безродна (ОДУВС) та Олеся Рябошапка (ОНУ ім. І.І. Мечникова).

Книголюбів привітала генеральна директорка ОННБ Ірина Бірюкова. Вона відзначила важливість виховання культури читання на взірцевих творах і можливість кожного висловити власне ставлення до сучасної української та світової літератури. Ну і, звісно, закликала долучатися до цих зразків красного письменства літератури у стінах бібліотеки.

Серед книг, що привернули увагу конкурсантів, — роман Василя Барки «Жовтий князь», перший у світовій літературі прозовий твір про Голодомор 1933-го, роман про склад-

ні реалії життя під час війни Гаськи Шиян «За спиною» (літературна премія ЄС 2019-го), книга з подібної проблематики Надії

Мориквас «Винова гора», роман про кохання Люко Дашвара «Галябезголови», ілюстровані історії та казки Галини Вдовиченко «Котохатка»...

Проведення конкурсу уможливила спонсорська підтримка Ротарі клубу «Одеса-Рішельє». Самій же імпрезі був присвячений концерт за участі професорки Антоніни Кулієвої та її вихованців Маргарити Горковенко й Аліси Ткаченко (акомпанемент — Олена Удрас, Алла Мілютіна).

Серед інших заходів, що пройшли в рамках «Днів відкритих дверей, варто відзначити покритий одеським флером бібліоквест «STEPBYSTEP» — інтелектуально-розважальну гру, яка полягала в тім, що учасники, як герої славно-звісного роману І. Ільфа і Є. Петрова, мали відшукати у приміщеннях бібліотеки 12 стільців. До цих захоплюючих і пізнавальних пошуків долучилися близько 200 читачів — людей різних професій та віку.

Особливу зацікавленість викликала програма для дітей, яка включала квест-екскурсію «Світ магії книги», книжкову виставку «Читаємо разом» та майстер-клас «Книжковий Айболить» (на знімку).

Гарно оформлена фотозона «ЯYбібліотеку!» дозволила гостям залишити на пам’ять цікаві світлини з оригінальним антуражем.

Важливою у програмі була й музична складова. Своїм мистецтвом поділився бард Олексій Семеніщев, а у фінальній частині виступила відома саксофоністка, засновниця і президентка міжнародного конкурсу «Золотий саксофон» Анна Степанова зі своїми вихованцями — китайськими музикантами, студентами ПНПУ К.Д. Ушинського (партія форте-піано Аліни Падалки). Звучали джазові інтерпретації класики, сучасні твори, народні пісні.

Автор: Володимир АНДРІЄВСЬКИЙ


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту