ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
УКРАЇНСЬКОЮ ЗАГОВОРЯТЬ КОЛІЗЕЙ, ВЕРСАЛЬ ТА ЯД ВАШЕМ
12.11.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 87(22205) / Тираж: 8525

Виступаючи на Міжнародному форумі культурної дипломатії, дружина Президента Олена Зеленська анонсувала створення аудіогідів українською мовою у трьох всесвітньо відомих музеях: Колізеї (Італія), Версалі (Франція) та Яд Вашем (Ізраїль). Вона зауважила, що аудіозаписи для Колізею вже готові та передані для інтеграції в систему аудіогідів музею, а з Версалем та Яд Вашемом цими днями підписано відповідні меморандуми, повідомляється на сайті глави держави.

«Культурна дипломатія — один з пріоритетних напрямків роботи, який я обрала для себе у статусі дружини Президента. Це — дуже широке поняття, з великою кількістю можливостей та інструментів для залучення й самовираження. Форматів — безліч, але мета — єдина: якомога ширше та яскравіше презентувати нашу країну у світі через її культуру та мову», — сказала Олена Зеленська під час виступу.

«Мій формат, мій спосіб зробити свій внесок — сприяти поширенню української мови у світі через створення україномовних аудіогідів у най-більших музеях», — наголосила перша леді.

За останні півроку в межах ініціативи Олени Зеленської запущено вже сім аудіогідів українською: в австрійській художній галереї Альбертіна та Музеї історії мистецтв, у турецькому палаці Долмабахче, музеї просто неба Ефес та Національному парку Гьореме (Каппадокія), в азербайджанському Національному музеї килима та латвійському Національному художньому музеї. Ще три аудіогіди — для музеїв Чорногорії, Італії та Литви — перебувають на етапі перекладу та звукозапису. Під час візиту Президента та першої леді до Великої Британії у жовтні 2020 року також було підписано меморандум щодо впровадження україномовного аудіогіда в лондонському Тауері.

«Для мене цей проєкт — не тільки про зручність. Перш за все він — про поширення української мови у світі, про те, щоб голос України звучав у найвидатніших світових пам’ятках. І щоб ми, українці, відвідуючи інші країни, мали змогу відчути гордість, побачивши прапор України серед переліку мовних опцій аудіогідів», — розповіла Олена Зеленська учасникам форуму.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту