ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
...А МИ — ВЖЕ ПІСЛЯ ВАС
21.11.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 90(22208) / Тираж: 8525

В Україні набули чинності зміни до постанови Кабінету Міністрів щодо запровадження так званих «пріоритетних годин» на час карантину. Вони діятимуть у закладах торгівлі.

За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, «пріоритетні години» мають на меті зменшення кількості інфікування груп ризику. «Люди літнього віку належать до групи ризику. Тому важливо, аби вони якомога менше контактували з оточенням, адже відсоток летальних випадків найвищий саме серед людей, старших 65 років. «Пріоритетні години» діють з 10.00 до 12.00. Ініціатива триватиме на період карантину. Сподіваюся, що всі заклади торгівлі та послуг будуть дотримуватися цього», — зазначив міністр.

Зрозуміло, ніхто молодших за віком у ці години із закладів торгівлі не виштовхуватиме, однак мусимо бути відповідальними: з 10-ї до 12-ї бажано туди не заходити. Тим більше, що молоді й працездатні мали б у цей час бути на роботі.

Можливо, доцільно було б і в громадському транспорті ввести «пріоритетні години» для працюючих. Відстежено, що основна маса людей їде на роботу із 6.00 до 9.00, а повертається — з 16-ї до 18-19-ї. Відтак людям старшого віку вистачило б часу виїздити у власних справах, не створюючи зайвої товчії і вберігаючи себе від можливого зараження коронавірусом.

А ще пан Степанов зазначив, що «карантин вихідного дня», встановлений на три тижні (це викликало невдоволення підприємців по всій країні і навіть сутички з поліцією під стінами Верховної Ради), запровадили з метою уповільнення стрімкого поширення коронавірусу.

Як застеріг міністр, нехтування карантинних обмежень уже через місяць може призвести до колапсу медичної системи.

Ситуація вкрай складна. Станом на 20 листопада зафіксовано 14575 нових хворих на COVID-19. Це новий «рекорд» від початку епідемії в Україні.

За словами прем’єра Дениса Шмигаля, якщо «карантин вихідного дня» не забезпечуватиме «необхідного зменшення кількості соціальних контактів» (а люди найчастіше інфікуються у тих же магазинах і в громадському транспорті), то Україна може перетнути добову позначку в 20 тисяч хворих на COVID-19 уже через три тижні. Крім того, через місяць можуть закінчитися ліжкомісця в лікарнях.

Чи буде повний локдаун? У Кабінеті Міністрів поки що такого варіанту не розглядають. Однак з огляду на стрімкі темпи поширення вірусної біди жорсткий карантин із другої половини грудня цілком можливий.

Автор: Яна СТАСІНА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту