ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
КОВІДЧІПНА, АБО ФЛЕШМОБОМ ПРОТИ ВІРУСУ?
26.11.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 91(22209) / Тираж: 8525

Нарешті Президент України анонсував низку заходів із підтримки бізнесу, який постраждав через запровадження карантинних обмежень, мовляв, до Верховної Ради найближчим часом будуть подані відповідні законопроєкти.

Зокрема, пообіцяв виплату одноразової матеріальної допомоги в розмірі 8000 гривень підприємцям, чий бізнес постраждав, а також звільненим працівникам.

За його словами, щоб отримати ці гроші, потрібно буде зробити «три прості кроки»: зайти в додаток «Дія», ввести персональні дані та вказати номер банківської карти. Після перевірки даних упродовж кількох днів (?) допомога надійде на картку. Згідно з розрахунками, таку допомогу зможуть отримати 1,2 мільйона українців. Обсяг програми складе майже 10 мільярдів гривень.

Буде передбачена й одноразова матеріальна допомога суб’єктам господарювання для збереження робочих місць. Сума становитиме до 8000 гривень на одного працівника.

Планується також погасити податкові борги майже чоти-рьох мільйонів громадян. Ідеться про борг, сума якого не перевищує 3060 гривень. Всю суму анулюють. Хотілося б більш конкретних пояснень: які саме борги списуватимуться?

Зверніть увагу: відповідні законопроєкти тільки будуть подані до Верховної Ради найближчим часом. Відтак, все озвучене наразі існує лише на рівні гарних намірів. Але в такому разі це нагадує не допомогу, а відчіпну, оскільки уряд мав вдосталь часу, щоб розробити і подати на розгляд депутатів чіткі розрахунки в кількох варіантах, залежно від розгортання епідемічного сценарію.

Пригадуєте, як деякі країни світу на початку епідемії видали людям великі суми грошей, щоб ті встигли скупитися, оплатити послуги тощо. Що особливо вразило: враховувалися витрати не лише на ліки, а на все необхідне, включно з кормом для домашніх тварин. Допомога миттєво прийшла на картки та банківські рахунки навіть студентам, щоб ті могли фінансово розпланувати перебування на карантині.

Невтямки: як у них все швидко і ладно виходить? Може, в їхніх владних кабінетах нема такої прірви чиновників, які товчуться, заважаючи одне одному працювати? Тому й не віриться, що наобіцяні 8000 гривень (вважаєте, це достатні гроші на прожиття?) нашим співвітчизникам, причому, зауважте, далеко не всім, будуть сплачені так швидко, за «три прості кроки», як запропонував пан Зеленський.

Натомість прем’єр лякає тим, що взимку на нас чекають складні часи, відтак — жорсткі карантинні обмеження.

Глава держави вкотре подивував народ креативом, запропонувавши флешмобом підтримати ресторани та кафе. Мовляв, у соціальних мережах бачив «декілька гарних ініціатив» і запропонував організувати флешмоб. «Розкажіть, будь ласка, у соцмережах про місця, де вам завжди смачно і де можна замовити доставку, підтримавши їх таким чином», — закликав пан Зеленський.

І це, вважаєте, рівень президента європейської держави?

Допоки гарант блукає соціальними мережами, виловлюючи в них «цінні» ініціативи, ситуація в країні ускладнюється.

За добу, 24 листопада, в Україні зафіксовано 13882 нових випадки коронавірусної хвороби. Інфікувалися, зокрема, 684 дитини та 615 медпрацівників. Найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Дніпропетровській (1255), Запорізькій (1086), м. Київ (980), Одеській (976) та Київській (961) областях.

На сьогодні в одеських міських лікарнях розгорнуто 708 ліжко-місць, де проводиться лікування пацієнтів з COVID-19. Планується обладнати ще 436 додаткових. Так цими днями вирішив виконком міськради.

Автор: Ніна ЗАЛЕВСЬКА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту