ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ЖУРНАЛІСТИ ЧЕКАЮТЬ РЕАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ
26.11.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 91(22209) / Тираж: 8525

Керівництву Одеської обласної ради,

Одеської обласної державної адміністрації,

міським, селищним і сільським головам

В Україні щойно завершилися місцеві вибори, обрано міських, селищних і сільських голів, депутатів місцевих рад. Зараз відбуваються перші сесії, формуються депутатські комісії. Кадрові зміни очікуються і в обласній та районних держадміністраціях.

А для нас, журналістів друкованих засобів масової інформації, сьогодні – розпал передплатної кампанії на 2021 рік.

Підкреслимо, цього року «Укрпошта» оголосила її із значним запізненням, що загрожує суттєвим падінням тиражів, зменшенням реальних доходів редакцій і навіть небезпекою закриття багатьох видань. Щоб уникнути колапсу в інформаційній сфері Одещини, колективи редакцій потребують реальної підтримки і допомоги органів місцевої влади, які, так сталося, сьогодні ще перебувають у процесі формування. А передплатна кампанія обмежена в часі і визначення тиражів газет на наступний рік завершиться до 25 грудня.

Тому від імені редакторів газет Одеської області хочу висловити керівникам місцевої влади всіх рівнів деякі пропозиції і побажання щодо того, якої реальної підтримки від них чекають журналісти.

Найперше відзначу, що йдеться про громадсько-політичні газети, засновниками яких є трудові колективи редакцій. А таких у нас не дуже багато, бо значна частина одеських видань належить до інформаційно-довідкових і рекламних, виживати яким легше. На межі закриття сьогодні саме традиційні газети, які виходять уже десятки років і забезпечують плюралізм інформаційного простору нашого краю. Допомога їм потрібна негайна і конкретна, бо передплата швидко завершиться.

Найперша пропозиція полягає в тому, щоб обласна рада та облдержадміністрація допомогли організувати передплату всім структурам органів державної влади і місцевого самоврядування, комунальним установам та організаціям: по одному примірнику кожної громадсько-політичної газети місцевої сфери розповсюдження. Безперечно, місцеві газети повинні одержувати всі бібліотеки Одеси та області, школи, лікарні, інші організації й установи, яким на це необхідно передбачити кошти.

Таку практику обласна влада могла б рекомендувати і районним радам, райдержадміністраціям та органам самоврядування об’єднаних територіальних громад.

Пропонуємо також розглянути можливість через управління соціального захисту виділити кошти на передплату газет інвалідам, пенсіонерам, малозабезпеченим і багатодітним сім’ям. Але не можна організовувати передплату лише якоїсь окремої газети. Треба дозволити пільговим категоріям населення передплатити на сім’ю одну місцеву громадсько-політичну газету за своїм вибором.

Редакції газет чекають від місцевої влади і конкретної матеріальної підтримки за висвітлення їх діяльності, що передбачено законодавством. Тільки фінансування це має бути прозорим і відкритим, а не перетворюватися у виділення коштів обраним виданням.

В Україні є досвід, коли органи місцевої влади формують програму висвітлення діяльності своїх структур у вигляді кількох десятків тематичних лотів, що розігруються між газетами. Відтак участь у конкурсі може взяти кожен журналістський колектив, а обмеження кількості лотів для однієї редакції дасть змогу всім газетам долучитися до програми, виконати конкретну творчу роботу й отримати за неї грошову винагороду. Такий підхід дозволить припинити необґрунтовані витрати на повне утримання окремих газет і без збільшення коштів у бюджеті поліпшити інформування громадян про діяльність влади.

Хочемо нагадати, що в Україні завершився процес роздержавлення ЗМІ. Це передбачає зміну взаємостосунків між владою та пресою. Ми, журналісти, чекаємо справедливого підходу влади до всіх медіа, без поділу на «своїх» і «чужих», бо в кожного видання є свої читачі і передплатники, які мають право на інформацію, і їх інтереси повинна захищати влада.

Юрій РАБОТІН,

голова Одеської регіональної організації

Національної спілки журналістів України,

заслужений журналіст України.

Автор: Юрій РАБОТІН


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту