ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ПРІОРИТЕТНА МАТЕМАТИКА І НЕОБОВ’ЯЗКОВА ФІЗИКА
26.11.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 91(22209) / Тираж: 8525

Здається, вступна кампанія ще не скоро, бо до літа далеко. Та насправді підготовка до неї вже почалася. Як і належить за законом, МОН уже затвердило Умови прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2021 році. Це основний документ, який регулює проведення вступної кампанії. Базуючись на його положеннях, кожен університет складе свої правила вступу, за якими відбиратиме собі студентів. Правила мають бути затверджені вченими радами навчальних закладів до 31 грудня 2020-го. Однак основні положення вступу-2021 уже визначені й містять деякі нововведення.

Як і в попередні роки, випускникам шкіл при вступі на бакалаврат потрібні будуть сертифікати ЗНО з трьох конкурсних предметів, а для вступу на молодшого бакалавра — з двох. Перелік конкурсних предметів визначений у додатках до Умов прийому. Цей перелік зазнав певних змін, порівняно з торішнім. Відрізняється він і від за-пропонованого у вересні нинішнього року для громадського обговорення.

Основною зміною є те, що традиційний тест з української мови та літератури у 2021-у буде поді-лений на два окремих — тест з української мови і тест з української мови та літератури. Результати ЗНО з української мови і літератури будуть потрібні для вступу не на всі конкурсні пропозиції, а лише на всі спеціальності галузей гуманітарних наук, міжнародних відносин, права, управління та адміністрування, журналістики, публічного управління та адміністрування, соціальної роботи, соціальних та поведінкових наук, сфери обслуговування, культури та мистецтва, окремих спеціальностей галузі знань «Освіта/Педагогіка», спеціальності «Архітектура та містобудування». Загалом таких конкурсних пропозицій 44. Для вступу на інші 92 конкурсні пропозиції вистачить результату з української мови.

Ще одна новація у визначеному переліку предметів — це обов’язкове ЗНО з математики для вступу на медичні спеціальності. При цьому фізика, біологія чи хімія враховуватимуться для майбутніх медиків як третій предмет, тобто за вибором. Попри наявну професійну дискусію про необхідність такої зміни, маємо пам’ятати, що коефіцієнти, які застосовуватимуться до результатів із цих предметів, визначатиме кожен ВНЗ самостійно, адже умови прийому фіксують лише їх мінімальну величину. Тож цілком імовірно, що, за рішенням навчального закладу, «вага» результатів фізики, хімії та біології перевищить за «вагу» результату з математики.

Щодо інших спеціальностей, то для більшості з них перелік предметів, результати з яких обов’язково потрібно подавати для участі в конкурсі, не змінився. Але розширилися можливості вибору третього предмета для вступу — випускник матиме змогу обрати його з ширшого переліку. Наприклад, для вступу на інформаційні технології цьогоріч третім предметом були визначені фізика або іноземна мова, а тепер вступник може обирати серед таких предметів: історія України, іноземна мова, біологія, географія, хімія або фізика.

Цікаві факти: нема жодної спеціальності, де результат тестування з фізики є обов’язковим для участі в конкурсному відборі (це, за винятком невеликої різниці, повторює ситуацію 2020 року), результат з географії є обов’язковим предметом для вступу лише на спеціальність «Географія» (код 106) та середню освіту (географія, код 014.07), результати з хімії — на спеціальність «Хімія» (код 102) та середню освіту (хімія, код 014.06), а на спеціальність «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» (код 023) хімія є одним із двох можливих предметів, визначених як другий обов’язковий.

Маючи результат ЗНО з п’яти предметів (а саме стільки випускник може складати у 2021-у) — української мови і літератури, математики, історії України, іноземної мови та одного з предметів природничого спрямування, — вступник зможе подати заяви на участь у конкурсному відборі на більшість пропозицій.

У 2021-у прийматимуть сертифікати ЗНО 2018, 2019, 2020 та 2021 років. Результати тестування з української мови та літератури попередніх років у 2021-у можна буде використати при вступі на всі спеціальності.

Що ж до обчислення конкурсного бала вступника, то формула залишилася незмінною: результати трьох предметів ЗНО (або двох предметів ЗНО та результату творчого конкурсу), середньо-го бала додатка до атестата, балів за особливі успіхи та мотиваційний лист.

Кожен із доданків множиться на відповідний коефіцієнт, який визначений у правилах прийому до вищого навчального закладу. Умови встановлюють лише мінімальні чи максимальні межі такого коефіцієнта та те, що сума коефіцієнтів має дорівнювати 1. Завдяки цьому вплив кожного компонента конкурсного бала є різним. Вага кожного з предметів ЗНО має становити не менше 20% конкурсного бала (коефіцієнт 0,2). Якщо третім предметом визначено творчий конкурс, то коефіцієнт становитиме не більше 0,25, а для спеці-альностей галузі знань «Культура і мистецтво» та спеціальності «Архітектура та містобудування» — не більше 0,6. Середній бал додатка до атестата, як і раніше, важитиме не більше 10% (коефіцієнт 0,1), мотиваційний лист — 1%, а особливі успіхи — не більше 5%. Під особливими успі-хами мається на увазі успішне закінчення у рік вступу підготовчих курсів при закладі вищої осві-ти. Щоправда, лише при вступі на інженерно-природничі спеціальності, яким надається особлива підтримка. Також 10 балів до конкурсного додається призерам IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів під час вступу на вищезазначені спеціальності.

Опісля підрахунку конкурсного бала його ще корегують шляхом множення на добуток регіонального, галузевого та сільського коефіцієнтів. Регіональний залежить від місцезнаходження навчального закладу, в який подається заява. Для вступу в місті Києві він дорівнюватиме 1, для вступу у виші Донецької, Житомирської, Луганської, Миколаївської, Рівненської, Сумської, Херсонської, Хмельницької, Чернігівської, Черкаської областей — 1,04, в інших випадках —1,02. Галузевий (1,02) застосовується лише для заяв з першою та другою пріоритетністю на спеціальності, яким надається особлива підтримка. А сільський коефіцієнт (1,02) застосовується до осіб, які зареєстровані та здобудуть у 2021 році повну загальну середню освіту в селі.

Кожен ВНЗ у своїх правилах також визначатиме мінімальне значення кількості балів, з якими вступник допускається до участі в конкурсі. В Умовах прийому визначено лише мінімальні значення балів для певних спеціальностей: «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія» — не нижче 150 балів з другого (математика) та третього (на вибір фізика/біологія/хімія) предмета. Винятком може бути випадок, коли конкурсний бал вступника більший за 175 (наприклад, вступник отримав 145 балів з математики, однак з української мови та хімії/фізики/біології — більше 190, тож його конкурсний бал буде вищим за 170, і це дозволить йому брати участь у конкурсному відборі). Для вступу на спеціальність «Фармація, промислова фармація» мінімальний бал — 130, для спеціальностей «Право», «Публічне управління та адміністрування» і спеціальностей галузі знань «Міжнародні відносини» — 140 балів.

Як і в попередні роки, передбачене право певних категорій осіб вступати за спеціальними умовами — за результатами співбесіди, вступних іспитів. Однак перелік тих, хто має таке право, незначний.

Кількість заяв, які вступник зможе подати для участі в конкурсі на навчання за державним чи регіональним замовленням, незмінна — до п’яти. А ось для вступу на контракт визначений ліміт — до 30 заяв (раніше на контракт можна було подавати їх необмежену кількість ).

Заяви подаються в електронній формі через особистий кабінет вступника. При приймальних комісіях знову діятимуть консультаційні центри для надання допомоги вступнику в подачі електронної заяви. Вступник має право скористатися допомогою такого центру при будь-якому виші (навіть якщо не подаватиме заяву до нього). А ось у паперовій формі документи зможуть подати не всі — Умови прийому містять виключний перелік осіб, яким це дозволено. Зверніть увагу, що серед них і ті абітурієнти, в чиїх документах є роз-біжності з даними, зареєстрованими в ЄДЕБО.

Подаючи заяву, вступник обирає конкурсну пропозицію із зазначенням спеціальності (предметної спеціальності, спеціалізації, освітньої програми) та форми здобуття освіти (очна, заочна). Для участі в конкурсі за різними формами навчання подаються окремі заяви. На етапі подання заяв вступник повинен обрати одну з опцій. Перша — подає заяву на бюджет, і якщо не пройде на нього, спробує вступати на контракт. Або друга опція — подає заяву лише на контракт, поінформований про неможливість переведення на бюджетні місця в майбутньому. Як і раніше, кожен вступник обов’язково має зазначити пріоритетність вибору вишу в поданих заявах, де 1 означає найвищу пріоритетність. Змінювати пріоритетність заяв не можна.

Що ж, основні умови вступу 2021 року визначені. Тож вступникам варто не зволікаючи ознайомитися з переліком предметів зовнішнього незалежного оцінювання, які є обов’язковими для вступу на обрану ними спеціальність, і активно готуватися до складання ЗНО саме з них.

Автор: Наталія РАДИШ, координаторка освітнього напряму громадянської мережі «Опора».


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту