ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ЖІНКИ, ЩО ДОКУМЕНТУВАЛИ СВІТ
26.11.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 91(22209) / Тираж: 8525

Чотири українські фотографки, чиї світлини визнані вагомим внеском у розвиток світової фотографії, стали героїнями нової книжки про історію цієї індустрії, повідомляє Your Art.

Французьке видавництво Editions Textuel включило українок Софію Яблонську-Уден, Параску Плитку-Горицвіт, Ірину Пап та Риту Островську до книжки про фотографок, які зробити впливовий внесок у розвиток індустрії. Збірка називається Une Histoire Mondiale Des Femmes Photographes («Світова історія фотографок»). Авторки цього видання — Люсі Лебарт та Марі Роберт.

Жінок часто стирають з контексту історії, однак незалежні мисткині ніколи не припиняли документувати, ставити під сумнів і перетворювати світ, демонструючи, що камера може бути фантастичним інструментом для звільнення, йдеться в описі видання.

До книжки увійшли понад 450 світлин, які хронологічно представляють розвиток медіа від зародження до початку XXI століття.

Україна у цьому виданні представлена:

Софією Яблонською-Уден (народилася 1907 року в Пустомитів-ському районі на Львівщини). У 1927-у емігрувала до Франції, де вчилася документальній зйомці. Яблонська-Уден випустила кілька збірок оповідань, які проілюструвала кадрами з подорожей США, Канадою, Австралією, Китаєм, Балі та іншими місцями;

Іриною Пап (1917, Київ). Була найвідомішою жінкою-фотографом у тодішньому Союзі, а в 1964-у німецький довідник з історії фотографії зачислив її до двадцятки найкращих фоторепортерок світу. Прославилася як фотокореспондентка газети «Известия». В її об’єктив потрапили Микита Хрущов і Фідель Кастро, вона знімала будівництво київського метро і ЧАЕС, інші знакові події;

Параскою Плиткою-Горицвіт (1927, Верховинський район Франківщини), яку називали «Гомером Гуцульщини». Почала працювати в 1970-х. Зробила близько чотирьох тисяч кадрів, на яких відобразила побут гуцульських сіл. Більшість світлин Плитки-Горицвіт вважаються втраченими. Восени 2019-го в центрі «Мистецький Арсенал» представили персональну виставку-ретроспективу фотомисткині;

Ритою Островською (1953, Київ). Сучасна українська фотографка. З початку двохтисячних живе і працює в німецькому місті Кассель. У її портфоліо — більше десяти фотопроєктів про життя українських євреїв і сучасні міста.

Статті про українок написали письменниця Оксана Забужко, засновниця Odesa Photo Days Festival Катерина Радченко, кураторка й арткритикиня Катерина Філюк і журналістка, президентка українсько-французької культурної асоціації Amuse A Muse Наталія Гузенко-Будьє.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту