ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
УБЕЗПЕЧТЕ СВОЮ ЗЕМЛЮ
12.12.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 96(22214) / Тираж: 8525

Власникам землі варто потурбуватися про належне оформлення документів, що посвідчують право власності, присвоєння кадастрового номеру ділянці і внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРП), щоб захиститися від нечесних «ділків».

«Раджу всім власникам землі потурбуватися про належне оформлення документів, що посвідчують право власності, присвоєння кадастрового номеру ділянці і внесення відповідних відомостей до ДРП. Якщо речове право зафіксовано лише на паперових носіях, наприклад, на руках є державний акт на землю старого зразка і коректні відомості про земельні володіння досі не відображені у Державному земельному кадастрі (ДЗК), варто спершу подбати про присвоєння ділянці кадастрового номеру, а потім — про офіціалізацію статусу власника землі у ДРП», — каже заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук, уточнюючи при цьому, що «так звані державні акти на землю старого зразка є дійсними, тобто держава їх визнає».

«Але сьогодні головною умовою для проведення будь-яких юридичних операцій із землею є присвоєння їй кадастрового номеру, а запорукою захисту майна від шахрайських оборудок — оцифрування відповідних відомостей, тобто внесення їх до ДРП», — зауважила посадовець, наголосивши, що це «базові правила майнової гігієни, яких обов’язково потрібно до-тримуватися».

«Якщо говорити про скасування в Україні з 1 липня 2021 року заборони на відчуження земель сільськогосподарського призначення, які перебувають у приватній власності, то ми сподіваємося, що це стане потужним імпульсом для розвитку української аграрної галузі й залучення інвестицій, але аж ніяк не активі-зації «реєстраційного» рейдерства. Ще є над чим працювати. Скажімо, потрібно забезпечити повне перенесення із Державного реєстру земель у ДЗК відомостей про земельні ділянки, що перебувають у приватній власності або у користуванні фізичних та юридичних осіб», — розповіла заступник міністра.

За її словами, задля спрощення процедур оформлення правочинів щодо земельних ділянок потрібно надати нота-ріусам можливість самостійного формувати витяг із Державного земельного кадастру, а також — запровадити обов’язкове нотаріальне посвідчення договорів оренди земельної ділянки як додаткової гарантії законності договору і дієвого запобіжника від шахрайських дій.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту