ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
СВІДОК ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ
12.12.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 96(22214) / Тираж: 8525

Факсимільна автентична копія, знята з оригіналу Брест-Литовського мирного договору, який був віднайдений в Османському архіві в Стамбулі та оформлений відповідно до оригіналу, передана в Україну.

«Ми по всьому світу будемо шукати історичні документи та артефакти, які показуватимуть тяглість нашої держаної традиції і тяглість нашої дипломатії, тому що це дуже важливо для побудови держави і для побудови нашої ідентичності», — зазначив у коментарі «Укрінформу» міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

У свою чергу надзвичайний та повноважний посол України в Турецькій Республіці Андрій Сибіга, передаючи документ, наголосив: «Це чудове відкриття в Османському архіві дозволило відновити сторінку історії, що тісно пов’язана з українським державотворенням. Приємно, що ця частинка історії, духу й атмосфери буде нині в Україні».

Нагадаємо, Брест-Литовський мирний договір від 27 січня (9 лютого) 1918-го — мирна угода між Українською Народною Республікою з одного боку та Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною і Болгарією — з іншого, підписана у Бресті (Брест-Литовську). Це був перший мирний договір у Першій світовій війні 1914—1918 років. Укладення цієї угоди означало фактичне визнання УНР як незалежної держави — сторони-підписанта. На це була змушена погодитись і більшовицька делегація, яка вела власні мирні переговори в Брест-Литовську. Однак, формально визнавши незалежність УНР та офіційно підписавшись під ним 3 березня 1918-го, вже за рік більшовики перейшли в наступ, і період «першої української незалежності» закінчився.

Відтепер копія Брест-Литовського мирного договору зберігатиметься в музеї Міністерства закордонних справ України.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту