ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ЗИМНО І ТРИВОЖНО
23.01.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 4-5(22223-22224) / Тираж: 8525

Як і попереджав завчасно Гідрометцентр Чорного та Азовського морів, упродовж 15-19 січня на Одещині температура повітря сягала 12-17°С морозу, докучала ожеледиця, через яку лише в обласному центрі травмувалося більше 60 осіб. Люди переважно калічили ноги та руки. Шістьох же із тяжкими травмами тазостегнових суглобів було госпіталізовано.

Загалом в Одесі під час негоди працювали чотири цілодобових травматологічних пункти. Роботу таких пунктів організовано в усіх містах і районах області.

Великий мінус міським комунальним службам, які навіть біля залізничного вокзалу не спромоглися вчасно змести сніг, що перетворився на гострі слизькі буруни. Провина за те, що люди отримували переломи і вивихи — і на їхній совісті.

На Куликовому полі в морозні дні діяв пункт обігріву для бездомних. Поруч чергувала машина швидкої допомоги. Він продовжує працювати цілодобово. Там годують відвідувачів, територію дезинфікують двічі на добу. Традиційно пункт обігріву запрацював і в Суворовському районі, на розі Марсельної і Жоліо-Кюрі. Як і на базі травматологічного відділення Білгород-Дністровської багатопрофільної лікарні (вул. Московська, 1).

Геннадій Труханов під час селекторної наради дорікнув, що двох таких пунктів для Одеси недостатньо і дав завдання підлеглим розбити рятівні намети на території Малиновського і Київського районів. І нехай негода, починаючи з 20 січня, кажуть, відступиться, морози з ожеледицею і хуртовинами ще повернуться.

Голова обласної ради Григорій Діденко на своїй сторінці у Facebook настійливо радив у ці аж занадто холодні як для делікатної Одещини дні за можливості залишатися вдома, щоб вберегтися від травм, переохолодження та інших неприємностей. Він також нагадав автомо-білістам: у разі, якщо знадобиться допомога в дорозі, не соромитися телефонувати чи надсилати свою геолокацію в Telegram або Whatsapp за номером +380(67) 575-68-86. Служба автомобільних доріг області приймає такі запити цілодобово.

Тимчасове потепління спровокує чергову прикрість для людей — танення бурульок. В одеській мерії нагадали про штрафи за вчасно не зняту звисаючу небезпеку: від 850 до 1700 гривень для юридичних осіб.

Якщо пригадуєте, в котрийсь із років в Одесі знайшли колонію бурульок, яка звисала з багатоповерхового будинку, вагою майже півтори тонни! Та навіть невеличка гостра напасть, яка зірветься з висоти, може збити з ніг перехожого і відправити його до лікарні.

Негода дещо притримала людей вдома, що трохи пригальмувало поширення коронавірусу, ситуація з яким на Одещині залишається досить тривожною. І невідомо, коли воно все стихне.

За добу, 19 січня, в Україні зафіксовано 4383 нових випадки COVID-19. Захворіли 161 дитина та 239 медпрацівників. Найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Києві (606), Запорізькій (423), Харківській (335), Київській (226) та Одеській (223) областях.

Про боротьбу з коронавірусом і про вакцинацію населення від COVID-19 йшлося на брифінгу директорки департаменту охорони здоров’я Одеської ОДА Наталії Одарій-Захар’євої та головного санітарного лікаря області Віталія Гончарова, який відбувся 15 січня. Найбільша кількість підтверджених випадків хвороби, йшлося на ньому, зафіксована в Одесі, Чорноморську, Болградському та Біляївському районах.

Наразі визначено 20 лікарень першої хвилі, де розгорнуто 2598 ліжок, завантаженість яких не перевищує 38%. Забезпеченість медичних закладів киснем, запевнили доповідачі, становить 89%.

Наказом МОЗу створено дорожню карту вакцинації, якою має бути охоплено не менше 50% жителів області. Ії проводитимуть у спосіб, який не поставить під загрозу проведення рутинної вакцинації відповідно до Календаря профілактичних щеплень. Це, мовляв, забезпечить недопущення зниження рівня вакцинації від інших хвороб.

Наталія Одарій-Захар’єва нагадала про дев’ять першочергових груп для вакцинації, які у порядку пріоритетності поділені так: медичні працівники, котрі беруть участь у заходах з протидії COVID-19; військовослужбовці; працівники соціальної сфери; особи, які проживають у закладах з надання довгострокового догляду та підтримки і працівники таких закладів; люди похилого віку, включаючи осіб із супутніми захворюваннями; працівники критично важливих структур державної безпеки; вчителі та інші працівники сфери освіти; особи віком від 18 років із супутніми захворюваннями; громадяни, що перебувають у місцях обмеження волі.

На жаль, зазначила директорка департаменту, специфічного лікування від коронавірусної хвороби досі нема, тому найбільші надії всі покладають на вакцинацію. Тобто на сьогодні, наголосила, це питання національної безпеки в контексті успішного приборкання епідемії в Україні у 2021 році.

За її словами, початок та розгортання масової вакцинації можливі за наявності в Україні зареєстрованих належним чином вакцин. Чекатимемо.

А ще посадовець звернула увагу на те, що захворюваність на грип в Одеській області знижується. До лікувальних закладів всього госпіталізовано 400 недужих, а це — 7% від загальної кількості захворілих.

Є хороша новина До кінця цього тижня в обласному лабораторному центрі почне працювати лабораторія для діагностики коронавірусу потужністю орієн-товно 200 досліджень на добу, що дозволить обслуговувати не лише пацієнтів і працівників Одеської інфекційної лікарні, на базі якої, власне, і з’явиться лабораторія, а й приймати на перевірку матеріали інших медзакладів.

З наступного понеділка школярі Одещини, найімовірніше, сядуть за парти. Кабінет Міністрів не планує продовження жорсткого карантину (локдауну), запровадженого з 8 по 24 січня. Відтак із 25 січня країна має повернутися до адаптивного карантину. І хоча очікується нова хвиля коронавірусу, медична система України з нею, впевнені в Кабміні, впорається. Але рівень обмежень, зважаючи на ситуацію з поширенням захворювання в кожному конкретному населеному пункті, збережеться.

Нам нічого не залишається, як бути пильними й обережними: носити захисну маску, без нагальної потреби не виходити з дому, тримати соціальну дистанцію і не переохолоджуватися. Скільки там тої зими!

Автор: Ніна ЗАЛЕВСЬКА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту