ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
МОРЯКИ Б’ЮТЬ У НАБАТ
23.01.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 4-5(22223-22224) / Тираж: 8525

На 25 січня запланований всеукраїнський протест проти масштабної корупції у сфері дипломування моряків, яка, застерігають організатори акції, знищує морську галузь нашої країни.

У громадській організації «Українське об’єднання моряків» (Ukrainian Seafarers Union) повідомили, що мирні протести пройдуть в Одесі, Києві, Херсоні, Миколаєві, Ізмаїлі, Маріуполі, Очакові. Одесити та миколаївці планують навіть перекрити дороги. (Про попередні акції протесту та детальніше про вимоги працівників галузі «ЧН» розповідали у публікації «Морський бій сухопутним піратам». Див. номер за 12 листопада 2020 року.)

Організатори закликають усіх небайдужих підтримати вимоги моряків, доєднатися до акції, яка розпочнеться у понеділок о 9.30 (збір — вул. Грушевського, 39е).

«До моряків, — йдеться у прес-анонсі акції, — приєднаються представники Портофлоту, яким також перекрили можливість отримання необхідних документів та влаштували масові звільнення.

Моряки-учасники протесту виступатимуть:

— за відставку міністра інфраструктури України Владислава Криклія, в.о. голови Держслужби морського та річкового транспорту Андрія Глазкова;

— проти корупційного злочинного угрупування на чолі з Віленом Шатворяном та Ігорем Щедровим, які мають великий вплив на пана Криклія та інших функціонерів морської галузі;

— за розгляд та підтримку проєкту наказу Міністерства інфраструктури України про спрощення системи дипломування моряків від 2 листопада 2020 р.;

— за прийняття ВР проєкту закону №3944, який вносить зміни до ст. 51 Кодексу торговельного мореплавства України, щоб скасувати іспити для пов-торного підтвердження дійсності дипломів моряків зі схваленим стажем. Ця можливість передбачена в Міжнародній конвенції про підготовку моряків від 1978 року, яку Україна ратифікувала ще в 1996-у. Цей законопроєкт був зареєстрований 29.07.2020, але вже майже півроку парламентський Комітет з питань транспорту та інфраструктури відмовляється його розглядати. Ми ВИМАГАЄМО щоб у найближчий час профільний комітет розглянув законопроєкт та виніс його на пленарне засідання!

Корупціонери відібрали у моряків право на самостійне складання іспиту, отримання сертифіката, робочого диплома, паспорта моряка, послужної книжки, створили «КЛУБ» із 10 навчальних тренажерних центрів, у яких підняли ціни на сертифікати у десятеро та організували величезну структуру «агентів», які збирають хабарі з моряків».

За підрахунками активістів протестного руху, така коруп-ційна схема приносить посадовцям галузі та їхнім помічникам-поплічникам щомісяця близько шести мільйонів доларів хабарів.

«Саме тому, — наголошують у громадській організації, — 25 січня «Українське об’єднання моряків» проводить всеукраїнську акцію проти організованої злочинної групи, яка позбавляє моряків права на працю і краде їхні гроші, тим самим знищуючи морську галузь».

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту