ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
КАЖАН — ЛЮДИНА. А ЩО МІЖ НИМИ?
23.01.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 4-5(22223-22224) / Тираж: 8525

Минулого тижня в Ухані розпочала роботу група експертів ВООЗ, яким належить з’ясувати походження коронавірусу, що спричинив пандемію. Нагадаємо, спершу, 5 січня, Китай відмовив делегації у в’їзді, але, нарешті, дозвіл було отримано.

Що про коронавірус відомо вже зараз, що намагаються з’ясувати вчені, і як вони планують свою роботу — на ці інші запитання від ООН відповів керівник групи Пітер Бен Ембарек.

Відразу після приїзду експертів розмістили в готелі, де їм належить провести на карантині два тижні — такі правила, що діють сьогодні в Китаї. «Ми почнемо працювати, але поки що віддалено, — каже Бен Ембарек. — А після закінчення двох тижнів у нас буде можливість зустрічатися з китайськими колегами й відвідувати місця, які нас цікавлять».

Пітер Бен Ембарек — експерт ВООЗ із зоонозних, або таких, що передаються людині від тварин, інфекцій і продовольчої безпеки. В інтерв’ю він розповів, що ще кілька місяців тому вчені почали вивчати можливі джерела походження коронавірусу, аби зрозуміти, що ж сталося в Ухані в грудні 2019 року. Тепер ці наукові проєкти продовжуватимуться. «Ми дослідимо перші випадки захворювання, виявлені 19 грудня 2019-го, ознайомимося з перебігом хвороби у перших інфікованих, оглянемо ринок в Ухані, щоб зрозуміти, що там сталося, що відбувалося на цьому ринку і навколо нього за тижні до відомих подій», — повідомив учений.

У міжнародну групу входять фахівці різного профілю: епідемі-ологи, лікарі, ветеринари, вірусологи. «Це буде серія комплексних досліджень», — каже науковець. Експерти ВООЗ уже почали віддалено спілкуватися зі своїми китайськими колегами з різних міністерств і відомств, що займаються питаннями сільського господарства, тваринництва, дикої природи, а також санітарного стану ринків. «Ми вже провели кілька віртуальних зустрічей і продовжимо їх у найближчі дні», — додав Пітер Бен Ембарек.

Ще торік багато експертів вважали: спалах COVID-19 пов’язаний з коронавірусом, що походить від кажанів, котрі, імовірно, заразили іншу тварину, від якої вірус перейшов до людини. У списку підозрюваних «посередників» — панголін або, як його ще називають, ящір.

— Подібні віруси справді беруть початок від популяції кажанів — із цим вчені згодні й сьогодні, — каже керівник делегації ВООЗ. — Усі попередні види коронавірусу були виявлені саме у цих тварин. А ось кандидатура «посередника» — під питанням. Загадок ще багато. Так, ми знаємо, що був кажан і що перша інфікована людина виявлена 19 грудня 2019-го, а що було в проміжку? Скільки тварин брали участь у цьому ланцюжку і де шукати сліди цієї участі?

Вчені не сподіваються відразу отримати відповіді на всі запитання, які їх цікавлять. «Як завжди в таких ситуаціях, нам би не завадило трохи везіння, що допомогло б вхопитися за якісь зачіпки, які виведуть нас на фінішну пряму», —поділився Ембарек. За його словами, не виключено, що й після закінчення цієї місії пов-ної ясності ще не буде. Однак експерт запевнив, що дослідження будуть продовжені, поки не розкриють таємницю походження крихітного коронавірусу, який, як висловився Генеральний секретар ООН, «поставив людство на коліна».

Керівник ВООЗ д-р Тедрос Гебрейесус не раз попереджав, що нинішня пандемія, швидше за все, далеко не остання, а більшість небезпечних захворювань у XXI столітті належать до розряду зоонозних, тобто передаються людині від тварин. Пов’язано це з тим, що людина продовжує відвойовувати територію у дикої природи і ризик передачі їй нових патогенів від тварин зростає.

Джерело: www.un.org.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту