ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
КОМБІКОРМИ ІЗ ЯНИШІВКИ
27.02.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 14-15(22233-22234) / Тираж: 8525

Наприкінці січня колектив ТОВ «Кіпер Агро» (директор Світлана Рубанська) запустив міні-завод з виробництва комбікормів та білково-мінерально-вітамінних добавок за європейськими стандартами якості та рівнем обслуговування клієнтів.

Перша партія комбікормів класу «Преміум» для тварин і птиці вже надійшла у продаж. Поки що продукція реалізується через інтернет-магазин під брендовою маркою «Кормуша». Як зазначив власник агропідприємства Андрій Яцура, мінізавод з виробництва комбікормів — це перший етап з відродження переробної промисловості на базі «Кіпер Агро». Є задум встановити лінію з виробництва круп. Якщо справа налагодиться, дійде черга й до переробки інших сільгоспкультур, що дасть змогу створити нові робочі місця, забезпечивши сільських жителів гідною заробітною платою.

— Наш аграрний бізнес — сезонний: виростили врожай, зібрали, розрахувалися з пайовиками за оренду землі й готуємося до нового сільськогосподарського року. Минулий рік був посушливим, тож виробничий сезон швидко закінчився. Зерно та гроші — також. А жити потрібно. І щоб дати людям роботу в міжсезоння, вирішили запустити мінізавод з виробництва комбікормів, — розповів Андрій Яцура. — Спочатку мали намір виробляти пелети, забезпечуючи котельні бюджетних установ доступним дешевим паливом, але через економічну кризу цей бізнес став невигідним. Зацікавилися комбікормами. За сприяння голови Балтської райдержадмі-ністрації Віталія Лабуша ознайомилися з їх виробництвом у селі Гольма, де такою справою займається місцевий аграрій Євгеній Кифоренко. Придбали обладнання у Жмеринці, де його виробляє фірма «Агормаш», відремонтували складське приміщення, переобладнали його під мінізавод. Тепер маємо власне високо-якісне і високопродуктивне виробництво.

Новітнє обладнання дає змогу виготовляти поживні розсипні корми з контрольованим гранулометричним складом. Це збалансований комбікорм, БМВД і премікси, створені з власної якіс-ної сировини, вирощеної на землях ТОВ «Кіпер Агро». Як добавки використовують най-кращі європейські та перевірені вітчизняні компоненти. Насамперед — рослинний протеїн, який покращує динаміку зростання, а також допомагає формувати антитіла й боротися з вірусами та бактеріями. Виробнича лінія і технології «Кормуші» дозволяють виготовляти комбікорми, премікси, біодобавки як за власними рецептами, так і за рецептами замовника. Термін виконання замовлення — сім днів, а продуктивна потужність мінізаводу — тонна на годину. За словами Андрія Яцури, планують виготовлення комбікормів із сої, під яку відведуть близько 200 гектарів ріллі.

Варто додати, що в процесі тестування обладнання виготовили комбікорм для курей невеличкого пташника власного господарства. Керівник з виробництва Олег Толмаченко розповів, що птиця, яку годувати цими кормами, почала гарно нестися.

Подбали на підприємстві і про фірмову упаковку, яку розробили на Луганщині, а ще — домовилися з перевізником про доставку продукції по Україні та за кордон.

— Лінія дозволяє виготовляти комбікорми з додаванням мікродоз вітамінів та мінералів для забезпечення повноцінного раціону великої рогатої худоби, свиней та птиці, — додає Андрій Семенович. — Наш проєкт утілений за власні кошти і повинен окупитися за кілька років. Потужність підприємства дає можливість задовольнити потребу в продукції для годування тварин та птиці не лише нашого регіону, а й усієї країни. Орієнтуємося і на європейський ринок, насамперед на сусідню Румунію.

Як зазначив Андрій Яцура, на підприємстві можна забезпечити глибоку переробку й інших сільгоспкультур. Задля цього на гармані встановлено сушарку з турецьким обладнанням, вартіс-тю понад пів мільйона гривень, яка працює на відходах виробництва. Зведено новий склад, закуплено фірмову техніку тощо. Окрім цього, в господарстві плекають яблуневий сад, від якого цьогоріч чекають першого врожаю, та закладено малинник на тисячу кущів.

Юрій ФЕДОРЧУК.

Подільський район,

Любашівська ОТГ,

с. Янишівка.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту