ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ХЛІБ — СПРАВА ДЕРЖАВНА
27.02.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 14-15(22233-22234) / Тираж: 8525

Страшна минулорічна посуха на Одещині поставила під загрозу продовольчу безпеку всього Причорноморського регіону.

Як у таких умовах виживають місцеві агроформування, які перспективи очікують їх у році нинішньому? З цими питаннями я звернувся до керівника фермерського господарства «Фінагеєв», депутата Доброславської селищної ради Григорія Фінагеєва.

— Наш край здавна є хліборобським, — наголосив Григорій Порфирович, — хоч останніми роками природа мало сприяє у цьому. А минулий сезон за своїми критичними погодними умовами взагалі побив усі рекорди. На території ра-йону, області встановилася небачена за тривалістю посуха. Далі були безсніжна зима і спекотний весняно-літній період. Усе це, по суті, нанівець звело важку людську працю. На окремих полях практично нічого було збирати. Середня врожайність по господарству становила 8—12 центнерів збіжжя з гектара. Але ми не опустили руки. Доклали максимум зусиль, щоб розрахуватися з пайо-виками, забезпечити оплату праці членам трудового колективу господарства.

Під час осінньої посівної кампанії виконали весь необхідний комплекс агротехнічних заходів, поклали у землю кондиційне насіння озимих пшениці та ячменю. І сьогодні приємно бачити, що на наших полях, розташованих на території Визирської та Доброславської ОТГ, а це майже сім тисяч гектарів, отримали дружні сходи всіх озимих культур, які вкриті сніговою ковдрою. Тож маємо надію на непоганий ужинок.

І все ж, на думку Григорія Фінагеєва, торішній неврожай у регіоні — це не лише проблема сільгоспвиробників. Самоусунувшись від підтримки хліборобів, залишивши їх наодинці з природним лихом, держава створює серйозні ризики для подальшого повноцінного функ-ціонування головної галузі країни. Все це може призвести цьогоріч до змін в ціновій політиці на продукти харчування, і, звичайно ж, не в бік зменшення їх вартості.

Автор: Іван РАФАЛЬСЬКИЙ


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту