ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
«Прощавай, замок! Ми тебе любили»
09.11.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 46(22471) / Тираж: 8525

Рішенням суду дачу Анатри, подаровану наприкінці літа 2019 року бізнесменом, який побажав залишитися невідомим, одеській волонтерській організації «Корпорація монстрів», повернули у власність держави. Разом із старовинним замком добродійник подарував тоді «монстрам» ще й земельну ділянку. Усе це — частина території колишнього санаторію Чувиріна.

Скандал і судова тяганина навколо цього об’єкта мають тривалу історію. Як нагадує очільниця «Корпорації», знана активістка і волонтерка Катерина Ножевнікова на своїй фейсбук-сторінці, ще 20 років тому Фонд держмайна незаконно продав санаторій сумнозвісному Маркову («колаборанту й останньому мерзотнику», — цитую авторку допису), вивівши його у приватну власність. Новий господар спритно поділив набуте майно на частини і продав іншим людям, а ті, в свою чергу, — третім сторонам.

Поки тривали суди, будівля дачі Анатри занепадала. На момент її передачі «монстрам» вона вже була напівзруйнована, розграбована, у деяких місцях явно проглядалися сліди пожеж, дах протікав повністю.

Волонтери, яким подарунок від доброчинця видавався просто казковим, взялися до роботи.

«Ми підготували документи, повернули замку статус пам’ятки архітектури, знятий під час чергового перепродажу, вивезли 20 КамАЗів сміття, прибирали, закривали дірки, щоб законсервувати його на зиму, і навіть трохи відремонтували дах, бо кожен дощ затоплював будівлю до самого підвалу», — пише Катерина Ножевнікова.

Щоб назбирати кошти на реставрацію, а, за підрахунками архітекторів, потрібно було близько трьох мільйонів доларів, у замку почали проводити благодійні обіди, концерти та майстер-класи. Але пандемія коронавірусу змінила плани волонтерів, а після початку повномасштабного вторгнення росії на нашу землю їм уже було не до архітектурної пам’ятки — всі свої зусилля спрямували на допомогу армії та переселенцям.

А судова тяганина тривала. «Корпорація монстрів» у неї не втручалася, оскільки, за словами Катерини Ножевнікової, зайняла чітку позицію: якщо держава вирішить повернути те, що колись у неї вкрали, то нехай так і буде.

Фонд державного майна суд виграв і відповідна постанова вже вступила в силу. Тепер волонтери ще й мають сплатити 26 тисяч гривень судових витрат.

Подарований замок «монстри» втратили. Але поруч у їхній власності залишилася невеличка ділянка землі, де волонтери звели офіс і десь за місяць мають намір туди переїхати, щоб, по можливості, по-сусідськи доглядати за пам’яткою і захищати її від потенційних забудовників.

Із «Замком монстрів» пов’язана чудова сторінка життя сотень і тисяч одеситів та гостей міста. Одні його ремонтували, доглядали, інші — були гостями ці-кавих літературних і мистецьких заходів. Усі гуртом раділи хорошим новинам, мріяли про мирне майбутнє, а також дбали про тих, кому потрібна допомога. Але ця сторінка життя дачі Анатри вже перегорнута.

«Прощавай, «Замок монстрів»! Ми тебе дуже любили. Казка закінчилася», — констатує Катерина Ножевнікова.

Сподіватимемося, що старий-новий власник — держава — подбає про архітектурну пам’ятку і не допустить, щоб на її місці виросла чергова елітна висотка. А передусім будівлі потрібна ретельна консервація, щоб вона, поки триває війна, не розсипалася на купу каміння.

Автор: Ольга ФІЛІППОВА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту