ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Криза аграрного сектору: більш ніж 90% вітчизняних фермерів працювали у збиток
13.11.2023 / Газета: Курьер недели (Измаил) / № s / Тираж: 10800

Війна, вартість електрики та добрив, скасування “зернового коридору” і обмеження експорту продовольства — все це негативно вплинуло на аграрну галузь. Отож експерти заговорили про справжню кризу аграрного сектору. Як виявилось, більш ніж 90% вітчизняних фермерів працювали у збиток.

Таку новину оприлюднив голова “Союзу українського селянства” Іван Томич.

“Добрива, насіння, засоби захисту рослин подорожчали з початку війни вдвічі, а закупівельні ціни на зерно — впали майже вдвічі. Плюс половину цінника з’їдає логістика. Тому багато фермерів отримали за врожай удвічі менше, ніж вклали в нього. У збитках за підсумками сезону — більше 90% невеликих господарств із земельним парком до 500 га. Середньому та великому бізнесу трохи легше, але й там ситуація на межі катастрофи”, — розповідає аналітик.

Іван Томич зазначив, що сумна статистика в аграрному секторі панує вже два роки. За цей час 11 тисяч фермерських господарств припинили свою діяльність. А це 40% від загальної кількості аграрних підприємств в Україні.

“Схоже, цей процес триватиме. Деякі, щоби вижити, об’єднуються із сусідніми господарствами, інші здають конкурентам свої землі в оренду, а самі взагалі припиняють роботу”, — зазначає Іван Томич.

Через кризу чималій кількості підприємців доводиться суттєво скорочувати площу посівів. Відповідно, врожаї також будуть значно меншими.

“Якщо раніше сіяли до 7 млн га, то цього року — 4 млн. А через несприятливу погоду нормальні сходи є лише на 3 млн га», — каже експерт.

На думку голови “Союзу українського селянства”, навесні ситуація в аграрному секторі може погіршитись. Адже, ймовірно, багато підприємців взагалі відмовляться сіяти.

“Пам’ятаєте, як наприкінці 90-х у нас навесні залишалися порожніми багато угідь — не було на що, та й не навіщо було сіяти. Схоже, зараз ми повертаємося в ці смутні часи”, — підсумував Іван Томич.

Автор: Підготувала Рина ТЕНІНА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту