ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Градус наших настроїв
16.11.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 47(22472) / Тираж: 8525

Більше половини опитаного населення Одеської області (57%) погоджується, що увесь російський народ, а не тільки політичне керівництво держави-агресорки, відповідальний за війну проти України. Не згодні з цим твердженням 30% респондентів, ще 13% — не визначилися з власною позицією щодо цього питання. Такі дані регіонального до-слідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва за підтримки Представництва «Фонду Фрідріха Науманна за Свободу» в Україні, оприлюднила аналітикиня фонду Поліна Бондаренко в Медіацентрі Україна — Одеса.

Сегментарно про результати цього опитування наших земляків щодо їх ставлення до мовних і безпекових питань, до питань демобілізації, внутрішньо переміщених осіб і декомунізації/децентралізації «Чорноморські новини» писали впродовж серпня-жовтня (саме опитування проводилося у липні). Тож і градус суспільної думки, і міркування наших експертів уважний читач уже знає.

Нині ж пропонуємо думки-акценти від учасників публічної презентації результатів опитування, в якій взяли також участь голова Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Анатолій Бойко і директор комунікаційної агенції GN Consulting Олександр Шатхін.

Як зауважила Поліна Бондаренко, відповідальність за війну проти України на російський народ частіше покладають молодші респонденти: 66% серед тих, кому від 18 до 29 років, порівняно із 51% серед старших за 60. І все ж з-поміж усіх категорій відносна більшість погодилася з твердженням саме про колективну відповідальність. Респонденти, які проживають у селищах та селах, частіше погоджувалися з твердженням про колективну відповідальність ро-сійського народу, ніж населення міст: у середньо-му 63% проти 55%.

Розповіла Поліна Бондаренко і про ставлення жителів Одещини до різних владних інституцій. Так, Президентові України у нас довіряють 66% респондентів. Суттєво вищий рівень довіри до Збройних сил — 81%.

«Порівняно високим рівнем довіри серед опитаних користуються волонтерські організації — 68%. Із запропонованих респондентам варіантів найнижчий рівень довіри — до територіальних центрів комплектування (всього 21%) та до голови обласної військово-цивільної адміністрації (30%). Водночас саме територіальні центри комплектування та голова ОВА користуються найбільшою недовірою серед опитаного населення області: 48% та 37% відповідно», — зазначила аналітикиня.

На думку голови обласної організації КВУ Анатолія Бойка, це загальнонаціональна тенденція, притаманна для українців у складні воєнні часи: «Ми схильні звинувачувати і не довіряти владі — тій, що до нас найближча і найзрозуміліша. Тому нам здається, що вона більше винна у всіх негараздах».

А ще експерт відзначив, що Одесі завжди бракувало якісної соціології: «Мене не дивують самі ви-сновки. Я б ставлення до росіян взагалі виносив за дужки. На мій погляд, це не категорія ксенофобії, це саме категорія ставлення до росіян. Це трошки інше. Справді, багато одеситів мають зв’язки зі своїми родичами в росії і питання, як далі з цим бути, — це абсолютно логічне питання. Але це не питання ксенофобії».

Директор комунікаційної агенції GN Consulting Олександр Шатхін зауважив: попри те, що більшість опитаних в Одеській області вважають весь російський народ відповідальним за війну проти України, чверть (26%) усе ж готові допустити росіян до свого найближчого кола спілкування. Експерт пояснив: така частка людей, яка допускає підтримання близьких відносин з росіянами, може бути пов’язаною з великою кількістю родин на Одещині, котрі мають родичів, що досі мешкають на території рф.

Як засвідчують результати опитування, проведеного фондом «Демініціативи», із 2021 року спостерігається позитивна тенденція переходу жителів Одещини на українську мову. Наразі вдома нею послуговуються 42%, тоді як у 2021-у було лише 26%. Однак більшість усе ж таки віддає у побуті перевагу російській. Цікавим, як зауважують соціологи, є те, що й україномовні, й російськомовні кажуть: їхні мовні права порушуються. Та більшість таки вважає за потрібне обов’язкове використання української мови у сфері обслуговування.

За матеріалами фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту