ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Звільнитися ще й внутрішньо
23.11.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 48(22473) / Тираж: 8525

Безпека суспільства — найголовніша мета пробації в Україні, яка здійснюється шляхом комплексу заходів, що мають на меті виправлення та ресоціалізацію засуджених.

Відповідно до Закону України «Про пробацію», пенітенціарна пробація — це підготовка осіб, які відбувають покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення з метою їх трудового і побутового повернення у соціум за обраним ними місцем проживання.

Для колишніх засуджених «вихід на волю» є гострою кризовою ситуацією, оскільки за час ув’язнення вони втрачають навички до цивільного життя, починають його боятися. Звикаючи під час відбування покарання отримувати все від держави, такі особи не завжди готові до самореалізації та вияву активності, а звільняючись з установи, не звільняються внутрішньо, звикнувши залежати від керівної адміністративної сили.

З огляду на це працівники Малиновського районного відділу пробації філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області допомагають тим, хто звільняється від відбування покарання у виді обмеження волі чи позбавлення волі на певний строк, до належного їх «повернення» у суспільство.

У процесі соціальної адаптації звільнених осіб важливу роль відіграють не лише сім’я й оточення, в яке повертається вчорашній ув’язнений, а й наявність таких елементарних потреб, як місце мешкання, освіта, працевлаштування та психологічна готовність самої людини до життя у громаді. Активним помічником у цьому процесі якраз і є органи пробації.

Пробаційні заходи з підготовки до звільнення осіб спрямовані не лише на вдалу адаптацію колишніх ув’язнених до мирного співіснування у суспільстві, а й, насамперед, — на попередження скоєння ними повторних злочинів та їхнє психологічне налаштування до зміни способу життя.

Малиновський районний відділ філії

ДУ «Центр пробації» в Одеській області.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту