ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Володимир Зеленський: «Якщо ми не втратимо нашої стійкості, нашого духу, ми закінчимо війну раніше»
21.12.2023 / Газета: Вечерняя Одесса / № 101-102(11341-11342) / Тираж: 10407

Дев’ятнадцятого грудня у Києві відбулася третя велика прес-конференція Володимира Зеленського від початку повномасштабного вторгнення, яка тривала 2 години. Головні тези сказаного президентом.

Про зброю. «Ця зима інша, з викликами, втратами і викликами. Але ми стаємо дедалі сильнішими, потужнішими. Було у мене серйозне відрядження. Кілька нових систем Patriot будуть захищати нашу державу взимку». «Обіцяв не говорити кількість, поки будуть захищати. Але хочу подякувати партнерам. І Patriot, і NASAMS — потужний пакет», — зазначив Зеленський.

Про результати контрнаступу. «Ми не контролюємо небо, у нас немає достатньої кількості відповідної амуніції. Але це не говорить про те, що ми не знайдемо вихід, чи вже не знайшли».

За словами президента, військова тактика може бути змінена після того, як буде враховано результати наших дій на півдні України у 2023 році. «Стратегія не може бути зміненою, згідно з нашою Конституцією — це вся наша територія… До кінця року отримаємо розуміння, і наші наступні кроки, вибачте, але залишаться поки що тільки з нами», — додав президент.

Водночас президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не досягла бажаних результатів під час літнього контрнаступу ЗСУ. За його словами, Україна не отримала всієї необхідної їй зброї від союзників, а обмежені сили не дозволяють вести наступ.

Про завершення війни. «Чи закінчиться війна в 2024 році? Я думаю, ніхто не знає відповіді. Війна, перемога, поразка, стагнація — залежить від багатьох рішень, напрямків і ризиків, але в більшості від нас з вами. Якщо ми не втратимо стійкість, ми завершимо війну раніше».

Про ситуацію в Чорному морі. Глава держави подякував службовцям СБУ, ГУР МО і ВМС передусім за велику, дуже важливу перемогу на Чорному морі.

«Це частина «південної операції». Всюди в Україні й за кордоном всі високо оцінюють позбавлення флоту рф тотального домінування в українському Чорному морі та нав’язування, що нам робити й що експортувати. Це припинило блокування економіки України, яка додає можливість українським бійцям стояти потужно на своїй землі. Також зруйнування російського флоту — це вимушення піти з українських територіальних вод», — підкреслив Зеленський.

Про допомогу та підтримку США і ЄС. За словами президента, допомога від США стане сигналом країнам ЄС щодо відкриття їхньої допомоги. Що стосується конкретно коштів від США, то «здається, допомога буде вже дуже скоро».

Україна вже має багаторічні зобов’язання щодо фінансової допомоги від Бельгії, Данії, Кореї, Латвії, Литви, Нідерландів, Норвегії, Франції, Німеччини, Швеції та Японії. Глава держави також відзначив важливість німецької підтримки, що є другою за об’ємом у світі, та подякував лідерові ФРН Олафу Шольцу. «На сьогодні він серйозно допомагає. Ми очікуємо ще одну систему Patriot особисто від нього, і це дуже важливе рішення для нас».

Про виробництво зброї. Наступного року військові Збройних Сил України зможуть отримати мільйон вітчизняних дронів.

Про мобілізацію. Військові на Ставці запропонували мобілізувати ще 400—500 тисяч людей та зараз працюють над конкретним планом, який представлять парламенту: «Це дуже серйозна цифра, мені треба більше аргументів».

«У цьому мобілізаційному законі ви повинні надати відповіді мені, суспільству, перед усім суспільству. Тому вони почали працювати над цим планом. Я поки не побачив там демобілізації, хоча я вважаю, що це питання номер один», — додав Зеленський. Президент заявив, що не підпише закон про мобілізацію жінок.

Про перемовини з Росією. Президент Володимир Зеленський зауважив, що питання перемовин із Російською Федерацією на сьогодні не актуальне, і він не бачить запиту Росії щодо цього.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту