ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Авангардівська громада: ще один рік незламності
21.12.2023 / Газета: Вечерняя Одесса / № 101-102(11341-11342) / Тираж: 10407

Представники Бучанської громади Київської області та керівники компонентів проєкту HOVERLA / Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» здійснили візит до Авангарда

2023 рік добігає кінця, і час підвести перші підсумки. Протягом року і наразі пріоритетними завданнями для Авангардівської селищної ради є допомога Збройним Силам України, безпека жителів громади, підтримка внутрішньо переміщених осіб та осіб соціально вразливих категорій.

Будівництво та ремонт укриттів

Серед пріоритетів роботи у 2023 році — безпека жителів громади. Задля чого одним із нагальних залишається питання облаштування укриттів. Наразі на території громади знаходиться 35 захисних споруд цивільного захисту (ПРУ, сховищ), найпростіших укриттів та споруд подвійного призначення. Відремонтовано та розпочато ремонт на 16 об’єктах.

Так, було здійснено капітальний ремонт та облаштування найпростішого укриття в ЗЗСО «Хлібодарський ліцей», щоб учні навчального закладу мали змогу навчатися офлайн.

Завдяки коштам обласного та місцевого бюджетів відбувається реалізація спільного проєкту по переоблаштуванню в укриття другої частини підвального приміщення Хлібодарського навчального закладу.

В рамках здійснення капітального ремонту другої частини укриття під школою була прокладена мережа, що дозволила централізувати водовідведення навчального закладу.

Варто зауважити, що укриття в Хлібодарському ліцеї під час повітряної тривоги відкрите для всіх жителів селища.

В будинку №13 по Маяцькій дорозі завершені роботи з облаштування укриття, яке відповідає всім вимогам та вже функціонує. В ньому передбачені просторі приміщення, облаштовані всім необхідним, в яких працюватимуть селищна бібліотека та студії Хлібодарської філії Центру культурних послуг Авангардівської селищної ради. На сьогодні об’єкт введено в експлуатацію. Приміщення розподілено на зони для укриття дітей та місцевих жителів. Це дозволило на початку цього тижня, напередодні Різдва відновити роботу Хлібодарського закладу дошкільної освіти «Берізка», що розміщується поруч.

Варто зауважити, що в укритті є спеціально облаштований спуск до захисної споруди для людей з обмеженими можливостями.

А дослідна експлуатація засобу автоматичної подачі повітряної тривоги в селищі робить доступ до укриття зручним у будь-який час доби.

На завершальній стадії ремонтні роботи та облаштування укриттів в будинках №1 та №5 по Маяцькій дорозі.

На початку вересня 2023 року Авангардівська громада виборола грант у розмірі 3,8 млн. на облаштування укриття в ЗЗСО «Прилиманський ліцей» Авангардівської селищної ради.

В Прилиманському ліцеї навчається найбільша кількість дітей в громаді — 1800 учнів. В цьому році було сформовано 10 перших класів. Завдяки програмі UNICEF за підтримки EU Civil Protection & Humanitarian Aid в цьому році було відремонтовано один корпус укриття школи. І тепер завдяки ініціативі з відновлення шкіл швейцарсько-українського проєкта DECIDE «DECIDE: ВІДБУДОВА» та отриманому гранту громада зможе відремонтувати та облаштувати другий корпус і забезпечити школу повноцінним укриттям для очного навчання всіх учнів.

В укритті є все необхіднеВ укритті є все необхідне

У липні 2023 року розпочалося будівництво унікальної окремо розташованої захисної споруди подвійного призначення на 150 осіб на території Авангардівського закладу дошкільної освіти «Мадагаскар». Наразі роботи на об’єкті завершуються. Наступний етап — подати документи на введення в експлуатацію, і після цього дитячий садок зможе прийняти дітей.

Адміністративні послуги

Станом на 1 грудня 2023 року адміністратори ЦНАПу надали 13742 адміністративні послуги. Найбільш популярними є послуги, пов’язані з реєстрацією юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців — 4 979 послуг, послуги соціального характеру — 2 710 (у тому числі видано 733 довідки ВПО), послуги з реєстрації речових прав — 1 777 та послуги з оформлення паспортних документів — 1 701.

В умовах сьогодення важливою є підтримка ветеранів війни та допомога їм та їх сім’ям. З цією метою до переліку послуг, які надаються через ЦНАП, додано 19 послуг, що надаватимуться ветеранам війни та їх сім’ям, 8 з них надаються Міністерством у справах ветеранів України.

Соціальний захист населення

Роботи з будівництва захисної споруди на території закладу дошкільної освіти «Мадагаскар» завершуютьсяРоботи з будівництва захисної споруди на території закладу дошкільної освіти «Мадагаскар» завершуються

На території Авангардівської громади проживає 2707 громадян соціально вразливих категорій: люди з інвалідністю, багатодітні родини, одинокі батьки, діти під опікою/піклуванням, люди похилого віку, учасники бойових дій та родини загиблих героїв.

Одним із головних напрямків роботи є підтримка цих вразливих категорій. У 2023 році була надана матеріальна допомога інвалідам І групи на суму 1,9 млн. грн. 13 осіб отримали грошову компенсацію за догляд на непрофесійній основі.

П’ять соціальних працівників забезпечують послугу «Догляд вдома» для 39 одиноких маломобільних мешканців громади.

У 2022—2023 роках, рятуючись від жахіть війни, до Авангардівської громади переїхали 4708 нових жителів — внутрішньо переміщених осіб, більшість з яких вже прийняла рішення залишитися тут.

Такий вигляд має клас безпекиТакий вигляд має клас безпеки

2023 рік був наповнений активною співпрацею з благодійними і громадськими організаціями. З початку року налагоджено співпрацю з 26 благодійними фондами, координаційними гуманітарними центрами та іншими організаціями, які надавали допомогу тим, хто потребує. Було залучено та роздано понад 95 тон продуктів, гігієнічних засобів та інших товарно-матеріальних цінностей у формі гуманітарної допомоги для потреб внутрішньо переміщених осіб та соціально вразливих категорій серед постійних жителів громади. Видача гуманітарної допомоги відбувається на території усіх населених пунктів, а також в житловому масиві «Сьоме небо», враховуючи, що переважна більшість ВПО мешкає саме там.

Завдяки сприянню Авангардівської селищної ради у 2022—2023 роках благодійний фонд «Вітрила Дитинства» на території громади реалізував проєкт «Надання соціально-психологічної допомоги сім’ям вразливих категорій в період війни». Проєкт включав надання соціальних, психологічних та юридичних послуг для одиноких матерів, багатодітних малозабезпечених сімей, сімей з дітьми з інвалідністю та особливими освітніми потребами, дітей, які втратили батьків через війну, вимушено переселених сімей з дітьми та вагітних жінок з числа учасників воєнних дій.

Житлово-комунальне господарство

Увесь рік підприємства житлово-комунальної сфери працюють без упину, адже поки захисники дають відсіч ворогу, про їх сім’ї і інших жителів має дбати громада, створюючи комфорт та тепло у кожній домівці.

З метою покращення надання комунальних послуг населенню з місцевого бюджету були виділені кошти на оновлення матеріально-технічної бази КП «Хлібодарське ВУЖКГ», аби підприємство мало змогу якісно виконувати поставлені перед ним завдання.

В рамках програми підготовки до опалювального сезону 2023—2024 року в котельнях комунального підприємства встановлені два нових енергоефективних котли теплопостачання. Але запустити їх на повну потужність не має можливості через введення лімітних обмежень газопостачальною організацією з метою економного споживання природного газу.

Дітей на заняття возять автобусиДітей на заняття возять автобуси

Здійснюються ремонтні роботи каналізаційно-насосної станції та облаштування території біля неї по вул. Радісній, які дозволять перевести КНС з аварійного в штатний режим.

Завершено роботи по частковій заміні каналізаційної системи та мереж теплопостачання і водовідведення в центральній частині Хлібодарського. Здійснюється поетапний ремонт та реконструкція теплотрас селища.

Освітня галузь

Діти — це наше майбутнє, тому вони мають бути у безпеці і знати, як діяти у разі виникнення непередбачуваних ситуацій.

Усі школи громади протягом року працювали офлайн, хоча і не на повну потужність. У планах громади у 2024 році завершити ремонт укриттів та відновити роботу усіх закладів освіти у очному форматі.

Робота освітян протягом року також була націлена на безпеку дітей.

Візуалізація проєкту «Центр безпеки громадян Авангардівської громади»Візуалізація проєкту «Центр безпеки громадян Авангардівської громади»

Наприкінці листопада 2023 року у Хлібодарському ліцеї відбулося відкриття другого класу безпеки в закладах освіти Авангардівської громади. Перший був відкритий в грудні 2022 року в Прилиманському ліцеї.

Клас безпеки — це всеукраїнський проєкт, мета якого — вивчення правил пожежної, мінної безпеки та цивільного захисту, ознайомлення з алгоритмом дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, психологічного розвантаження, формування в учнів навичок надання домедичної допомоги.

Класи забезпечені усіма необхідними матеріалами, аби учні могли легко та якісно засвоювати важливу інформацію. Там діти вивчатимуть правила пожежної безпеки, потенційну загрозу підозрілих предметів, що можуть виявитися вибухонебезпечними, порядок дій при звучанні сигналів повітряної тривоги та багато інших життєво важливих речей.

Крім того, враховуючи специфіку розміщення закладів освіти, важливим напрямом роботи є безпечне підвезення дітей. Так, напередодні 2023—2024 навчального року громада отримала новий комфортабельний шкільний автобус від департаменту освіти і науки ОВА на умовах співфінансування з місцевим бюджетом селищної ради (1 млн. 50 тис. було виділено з бюджету Авангардівської селищної ради).

В Авангардівській громаді діють чотири заклади освіти: Прилиманський, Новодолинський і Хлібодарський ліцеї та Авангардівська гімназія, до яких здійснюється підвезення дітей.

Проєктна діяльність

У 2023 році розпочато реалізацію першого на території громади проєкту за кошти Європейського інвестиційного банку. Авангардівська громада подала заявку та виборола грант у розмірі 12,5 млн. грн. на «Будівництво адміністративно-господарських споруд комунального закладу «Центр безпеки громадян Авангардівської громади». Цей проєкт є дуже важливим, оскільки дозволить збільшити сили і засоби цивільного захисту для реагування у випадку надзвичайних ситуацій.

Підписаний Меморандум про співпрацю із Слобожанською громадоюПідписаний Меморандум про співпрацю із Слобожанською громадою

Проєкт буде реалізовано у 2023—2024 роках у рамках фінансової угоди «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» між Україною та Європейським інвестиційним банком. Наразі підписано грантову угоду та триває процедура закупівлі.

Наприкінці листопада 2023 року Авангардівську громаду відібрано для участі в наступному етапі проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який триватиме з жовтня 2023 р. по вересень 2024 р.

Мета проєкту USAID полягає у зміцненні спроможності громад попереджувати, виявляти та реагувати на загрози громадському здоров’ю, у тому числі шляхом підвищення рівня охоплення населення вакцинацією проти COVID-19, включаючи вразливі групи населення, а також збільшити рівень охоплення вакцинацією дітей та дорослих за національним календарем профілактичних щеплень.

Співпраця з громадами

Зараз громади України знаходяться в різних умовах, але саме спілкування і обмін досвідом дозволять їм розвиватися, відбудовувати свої території та зберегти здобутки реформи децентралізації.

На початку року до Авангардівської громади з робочим візитом завітали представники Суворовської територіальної громади. Метою візиту було перейняти досвід функціонування Центру безпеки громадян.

На початку літа 2023 року з працівників Авангардівської селищної ради та комунального закладу «Центр безпеки громадян» створено оперативну групу з ліквідації наслідків підтоплення житлових і нежитлових приміщень на території Дар’ївської сільської територіальної громади Херсонської області, яку з 14 червня відряджено до постраждалої громади.

Групі вдалось допомогти жителям сіл Дар’ївка та Федорівка із ліквідацією підтоплень підвалів та житлових будинків, з розчищенням пошкодженого майна, відновленням водопостачання колодязів.

У листопаді 2023 року, з метою ознайомлення з досвідом створення і функціонування Центру безпеки громадян представники з Бучанської громади Київської області та керівники компонентів проєкту HOVERLA / Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» здійснили візит до Авангарду. Представники обох громад обговорили концепцію і перспективи поєднання кризового центру і центру безпеки громадян в єдину систему реагування на надзвичайні ситуації. Центр безпеки громадян Авангардівської громади є унікальним закладом, і наша громада виступає передовою серед громад України у реалізації цього проєкту. Авангардівська громада стала позитивним прикладом самоорганізації та надання допомоги кожному мешканцю. Ця ініціатива може послужити взірцем для інших громад в Україні у плануванні та реалізації системи взаємодії рятувальних служб.

У серпні Авангардівська громада підписала Меморандум про співпрацю із Слобожанською громадою щодо подальшого сталого соціально-економічного та культурного розвитку, розробки та реалізації спільних проєктів та програм. Обидві громади активно розвиваються та невпинно працюють над поліпшенням повсякденного життя і майбутнього дітей та України.

З бажанням працювати, ставати кращими та бути корисними завжди знайдеться можливість втілити задумане в життя. Зміни в бюджетному законодавстві стимулюють громади працювати ще більше та шукати додаткові джерела ресурсів, зокрема на повну використовувати грантові можливості.

Тому у 2024 році громада продовжує працювати та будувати нові плани розвитку. На початку 2022 року було багато проєктів — будівництво довгоочікуваного дитячого садка у с. Прилиманське, реконструкція Прилиманського будинку культури та мистецтв, реконструкція системи водовідведення та очищення господарсько-побутових стоків в с. Прилиманське, реконструкція будівлі Новодолинського будинку культури з переплануванням та пристосуванням частини приміщень для навчальних проблем, будівництво каналізаційного колектору в Хлібодарському, реконструкція міні-стадіону в смт

Хлібодарське, будівництво дитячого садочку в с. Нова Долина та інші. Всі вони обов’язково будуть реалізовані згодом, але найголовніше на 2024 рік — перемога України!

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту