ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Якщо зробимо більше, ніж кожен з нас може»
21.12.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 52(22477) / Тираж: 8525

19 грудня у Києві відбулася третя велика пресконференція Володимира Зеленського від початку повномасштабного вторгнення, яка тривала дві години. Глава держави говорив із журналістами про найгарячіші теми останніх днів і місяців. Зокрема, про опір російській агресії, перебіг бойових дій на фронті, основні пріоритети і виклики, з якими Україна зіткнеться у наступному, 2024 році, про відносини з партнерами, військову і фінансову допомогу, загалом про проблеми західної підтримки нашої держави, яка наразі гальмується через внутрішні розбіжності як у США, так і в ЄС. «Укрінформ» зібрав головні тези сказаного Президентом.

Про зброю

«Те, що відбувається з посиленням ППО, — це дуже важливо. Ця зима інша, з викликами, втратами і викликами. Але ми стаємо дедалі сильнішими, потужнішими. Було у мене серйо-зне відрядження. Кілька нових систем Patriot будуть в Україні, захищати нашу державу взимку. Це дуже важливий результат, — зазначив Володимир Зеленський. — Обіцяв не говорити кількість, поки будуть захищати. Але хочу подякувати партнерам. І Patriot, і NASAMS — потужний пакет».

Про контрнаступ

«Що стосується зменшення (західної. — Ред.) допомоги і чи мало це вплив. Неконтрольоване небо з боку України — це мало вплив на південну операцію 2023 року. Ми не контролюємо небо, у нас нема достатньої кількості відповідної амуніції. Але це не говорить про те, що ми не знайдемо вихід, чи вже не знайшли. Для цього нам потрібна підтримка, тому що деяких речей у нас просто нема. Ми працюємо над цим», — сказав Президент

За його словами, військова тактика може бути змінена після того, як буде враховано результати наших дій на півдні України у 2023-у.

«Стратегія не може бути зміненою. Згідно з нашою Конституцією — це вся наша територія… До кінця року отримаємо розуміння і наші наступні кроки, вибачте, але залишаться поки що тільки з нами», — додав глава держави, зауваживши, що Україна не досягла бажаних результатів під час літнього контрнаступу ЗСУ: «Ми хотіли отримати більш швидкі результати. З цього погляду, на жаль, ми не досягли бажаних результатів. І це факт».

За його словами, Україна не отримала всієї необхідної їй зброї від союзників, а наявні обмежені сили не дозволяють вести наступ.

Про поразку

Володимир Зеленський наголосив, що нема підстав говорити про поразку України, оскільки росія за 2023 рік не досягла жодних своїх цілей: «Що стосується поля бою — жодного результату росія не досягла за цей рік. Я не характеризую рік минулий, 2022-й, я кажу про 2023-й. Жодної з цілей. Це, до речі, доводить і той факт, що меседжі кремля не змінилися, у них незмінні цілі СВО і вони зрозумілі — окупація нашої держави, а потім ціль, яку вони самі в риториці змінювали, — це вихід на адміністративні кордони Донбасу. Вони не досягли цієї цілі. Тому говорити про поразки (України. — Ред.) нема підстав. Жодної перемоги росія не досягла. Які там три дні... Два роки. Бійці наші — молодці, люди наші — молодці. Я ще раз їм за це вдячний».

Україна не програє у війні, навіть якщо продовжиться зниження підтримки з боку міжнародних партнерів.

«Ми були в найскладнішій ситуації і ми були майже повністю окуповані, принаймні центральні регіони нашої держави… Ми були в повній блокаді. Ми вийшли — люди, Бог, партнери, не знаю хто більше — все це допомогло… Зараз у нас інша ситуація. І я погоджуюся, що є виклики — скільки ще допомоги щодо артилерійських снарядів, ПТРК, щодо артилерійських систем, особливо 18-го калібру, щодо ремонтів цих систем, відправки тощо, але відкриваються потроху хаби…» — наголосив Володимир Зеленський.

Головні здобутки за рік

Головний здобуток нашої держави — це «збережений жовто-блакитний прапор в нашій державі» — сказав Президент України. Другий важливий здобуток — це історична перемога європейськості нашої держави і наближення до справедливості.

Володимир Зеленський підкреслив, що цей шлях до Євросоюзу Україна проходить з великою жертовністю: «Ми боремося за наше майбутнє самі, а не за те, що хоче обрати нам російська федерація. Історична перемога для України — це дуже серйозно. Ми пройшли дві хвилі — початок переговорів про вступ до ЄС і повномасштабна війна».

Про гарантії безпеки

Президент розповів, якого прогресу досягла держава у питанні отримання гарантій безпеки від партнерів: «Процес іде. Трошки повільніше, ніж я розраховував. Ми якраз сьогодні розмовляли з командою щодо гарантій безпеки, як наблизити це рішення. Тут багато залежить від нас. Ми дуже часто звинувачуємо наших партнерів у тих чи інших питаннях, але треба бути справедливими — багато залежить від нас».

За словами Володимира Зеленського, завдання України полягає в тому, щоб передати необхідне їй бачення партнерам.

Про завершення війни

«Чи закінчиться війна в 2024 році? Я думаю, ніхто не знає відповіді. Навіть коли наші поважні західні партнери кажуть про багато років, вони не знають… Думки часто відрізняються від реальності… Війна, перемога, поразка, стагнація — усе залежить від багатьох рі-шень, напрямків і ризиків, але здебільшого від нас з вами. Якщо ми не втратимо стійкості, то ми завершимо війну раніше. Якщо ми зробимо набагато більше, ніж кожен з нас може, впевнений, ми зможемо наблизити перемогу», — сказав глава держави.

Про бачення перемоги

«Хтось почав говорити «та давай тут, де ми знаходимося, це вже перемога, нас не окупували», коли ти приїжджаєш у США чи ЄС, то те, що росія не змогла нас зруйнувати — це вже для них перемога. Я зі скепсисом до цього ставлюся», — сказав Володимир Зеленський.

І наголосив: «Україна повинна боротися далі, українці мають боротися. Бо ніхто не гарантує, що якщо ми завтра дійдемо до тієї лінії, де це навала почалася, а це надзусилля, якщо так вийде, то як буде далі, які гарантії безпеки ми отримаємо, хто гарантує, що буде безпека з росією? Зрозуміло, що чим більше росія відступить — тим вона буде слабшою, починаючи з їхнього лідера і закінчуючи їхньою присутністю на міжнародних майданчиках. Це важливо, і треба використовувати цей час. І дай Боже, щоб в України була така можливість».

Про ситуацію в Чорному морі

Глава держави подякував службовцям СБУ, ГУР МО і ВМС передусім за велику, дуже важливу перемогу на Чорному морі.

«Це частина «південної операції». Всюди в Україні й за кордоном всі високо оцінюють позбавлення флоту рф тотального домінування в українському Чорному морі та нав’язування, що нам робити й що експортувати. Це припинило блокування економіки України, яка додає можливість українським бійцям стояти потужно на своїй землі. Також зруйнування російського флоту — це змушення піти з українських територіальних вод», — підкреслив Володимир Зеленський.

Про підтримку США та ЄС

За словами президента, допомога від США стане сигналом країнам ЄС щодо відкриття їхньої допомоги: «Я впевнений, що США нас не зрадять, і що те, про що ми домовилися, США виконають повністю... Ми очікуємо цю допомогу, вони знають деталі, на що це потрібно, як це вплине, вони знають, як впливає перенесення тих чи інших дат... Що стосується ЄС — великі ставки були, грали всі на великих ставках. Ми досягли однієї перемоги. Щодо 50 мільярдів, то, я впевнений, ми все це вже досягли, питання зараз якогось відповідного часу».

Україна, як підкреслив глава держави, вже має багаторічні зобов’язання щодо фінансової допомоги від багатьох країн: «Від Бельгії — 1,7 млрд, Данії — 4,2 млрд, Кореї — 2,3, Латвії, Литви, Нідерландів — це сотні мільйонів, Норвегії — 7,5 млрд, Франції — 2 млрд, Німеччини — 8 млрд, Швеції — більше ніж пів мільярда, і буде багатомільярдна допомога від Японії». На переконання Зеленського, ця багаторічна допомога є потужним базисом, якщо в України будуть ризики.

Про вступ до НАТО

За словами президента, вступ України до НАТО є найпотужнішим варіантом підтримки України: «Але нас не запрошують в НАТО. І сигнали щодо часткової участі, чесно кажучи, — маячня. Чому? Ми жодного разу не отримували такої пропозиції. Жодного разу від жодного з партнерів. І, чесно кажучи, важко уявити, як це може бути».

Він зауважив, що вступ України до НАТО «частинами» має високий ризик і загрожує прямим конфліктом Альянсу із рф, оскільки Київ втрачених територій російськими не визнає.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту