ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Плюс оперний і філармонія
21.12.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 52(22477) / Тираж: 8525

Ворог нещадно руйнує наше місто, в тому числі й культурні цінності. Серед покалічених — художній, археологічний, морський, літературний музеї, церква Святого Миколая, Будинок вчених, школа Столярського та багато інших об’єктів.

З огляду на збройну агресію проти нашої держави комітет ЮНЕСКО із захисту культурної спадщини цими днями постановив тимчасово взяти під свій посилений захист ще п’ять об’єктів культурної спадщини України. Серед них — будівлі Одеського національного академічного театру опери і балету та Одеської обласної філармонії ім. Давида Ойстраха.

Нагадаємо, у січні 2022 року історичний центр Одеси був включений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, але тоді ці будівлі не увійшли до ореолу захисту.

Посилений захист — це механізм, встановлений Другим протоколом 1999 року до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту. Його головна мета — забезпечити повний та ефективний захист культурних цінностей під час міжнародних або неміжнародних збройних конфліктів. І хоч паперові домовленості, на жаль, не вбережуть центр Одеси від обстрілів та руйнувань, вони допоможуть нам згодом вигравати суди і вимагати гроші з росіян на ремонт та відновлення цінних будівель.

Загалом, за інформацією Міністерства культури України, від початку повномасштабного вторгнення руйнувань зазнали понад 100 об’єктів культурної спадщини Одеської області.

Автор: Ольга ФІЛІППОВА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту