ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Крізь терни до здійснення мрії: в Авангардівській громаді збудували школу
28.12.2023 / Газета: Вечерняя Одесса / № 103-104(11343-11344) / Тираж: 10407

Незабаром школа в Авангарді відчинить свої двері для учнів

Сьогодні усіх дивує той факт, що до 2015 року у такому заможному Авангарді зовсім не було школи. «Як? Чому?» — збентежено запитують очільники влади, представники громадськості та пересічні люди. Саме тернистому шляху здійснення мрії усіх авангардівців присвячена ця стаття.

У грудні цього року у селищі Авангард на вулиці Добрянського завершилось будівництво загальноосвітньої школи ІІ—ІІІ ступенів Авангардівського НВК «Дошкільний навчальний заклад (дитячий садок) — загальноосвітня школа І ступеня». Попри тяжкі виклики сьогодення заклад зможе забезпечити освітою більше 700 дітей громади та вирішить гостру проблему відсутності старшої школи в населеному пункті.

Стрімкий приріст населення у Авангардівській громаді упродовж останніх десяти років створив гостру проблему доступності загальної середньої освіти для жителів, адже до цього діти були вимушені їздити навчатися в старших класах до сусідніх населених пунктів.

Усвідомлюючи важливість проблеми, провівши аналіз ситуації та реальний стан ресурсів, ще у 2018 році було визначено, що нове будівництво школи — одне із першочергових завдань. Розпочався тривалий процес кропіткої роботи на шляху до втілення мрії. Спочатку було розроблено необхідну містобудівну та проєктну документацію, отримано позитивний експертний висновок за робочим проєктом. Проєкт було подано для участі у всеукраїнському конкурсному відборі інвестиційних програм, які можуть реалізуватися у 2019 році за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку. Після одержання фінансової підтримки з боку держави за рахунок фонду почалося будівництво.

У 2021 році об’єкт було включено до програми президента України «Велике будівництво». І вже на початку 2022 року будівництво школи вийшло на фінішну пряму.

Пробний урок вже бувПробний урок вже був

Упродовж усього періоду реалізації проєкту поставали нові проблеми і виклики, серед яких скорочення та зупинення фінансування через пандемію, повномасштабне вторгнення росії. Не обійшлося і без постійної «пильної» уваги «перевертнів в погонах». На жаль, контроль і пильна увага спіткає тих, хто намагається щось зробити корисне для суспільства. А в нашому випадку це стосується майже кожного об’єкта, який ми будуємо, ремонтуємо,купуємо. І все частіше спадає на думку: а чи варто щось робити? Робити не для когось, а для жителів нашої громади… Звісно ж, варто!

Отож, щодо «пильної» уваги. Всі, можливо, чули про резонансну подію в пабліках щодо дачі хабаря заступнику директора Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз за проведення «правильної експертизи». А це саме про наш об’єкт.

На сьогодні отримано незалежну експертизу, яка спростовує усі фантазії «перевертнів в погонах», що пішли на фальсифікацію, необхідну для «забаганок» експертизи, що, врешті-решт, призвело до виникнення проблем з відтермінуванням процесу введення в експлуатацію.

А це школа в житловому масиві «Сьоме небо»А це школа в житловому масиві «Сьоме небо»

Але ми не зупинялись, ми впевнено досягали своєї мети. Під час всіх перипетій ми працювали над облаштуванням приміщень, врахуванням необхідності наявності укриття, обирали і проєктували меблі, сучасне обладнання тощо. Встановлювали системи відеоспостереження, пожежного оповіщення та системи пожежогасіння (а саме в гарячому цеху у якості зауваженнявимоги представників ДІАМ було встановлено спеціальну систему автоматичного пожежогасіння), проводили роботи з підключення швидкісного інтернету. А скільки разів освітяни, працівники усіх закладів, установ громади, діти та батьки долучались до прибирання, розчищення від будівельного сміття… І це дуже класно. І все це в умовах повномасштабного вторгнення рф.

Здавалося б, не варто нічого робити, не на часі. Але ми впевнені були в тому, що це надзвичайно необхідний об’єкт для нашої громади, області та держави в цілому, адже саме поколінню, яке сьогодні навчається, нашим дітям відбудовувати Україну після перемоги!

До речі, багато сьогодні розмов щодо доцільності чи недоцільності публічних закупівель посуду для харчоблоків в закладах освіти, шкільних автобусів, меблів і навіть «барабанів». Але хіба наші діти не варті того, щоб не бути обмеженими ще й такими благами, поки їх батьки боронять нашу країну?!

Вчителі зачекались учнівВчителі зачекались учнів

На сьогодні проєкт повністю реалізовано з урахуванням усіх новітніх ДБН щодо інклюзії, енергоефективності та безпечності освітнього простору, наявні укриття відповідають усім будівельним нормам, об’єкт двічі перевірено інспекцією, і надано висновки щодо готовності введення об’єкта до експлуатації, а також проведено всі необхідні дії для початку функціонування закладу освіти.

Попри інфляційні процеси в країні, вартість будівництва об’єкту з нуля за весь період реалізації проєкту склала 119,2 млн. грн.

Без перебільшення відкриття нової школи — це найбільший подарунок для дітей та дорослих у новому році. Освітній простір закладу дозволить повноцінно реалізувати новації освітньої реформи щодо профільної освіти.

Про нову школу можна говорити багато. Чого лише вартує приміщення харчоблоку та їдальня. Враховано всі вимоги та норми НАССР. І як почули про впровадження реформи шкільного харчування, приведення у відповідність до вимог харчоблоки — одразу ж почали займатись створенням опорної кухні саме на базі цього закладу. Впевнені, що зовсім скоро це буде флагман в даному питанні.

А яка спортивна зала?! Особливо, коли ніколи раніше в Авангарді не було взагалі спортивної зали. Вона велика, з прекрасною дерев’яною підлогою, облаштованими зручними роздягальнями та душовими, вражаючою висотою приміщення. Саме тут будуть виховуватись майбутні чемпіони.

Багато випробовувань довелось нам пройти, і як то кажуть, «Світ не без добрих людей» і справедливість таки є. Знайшлись люди, які разом з нами вболівали, переживали, допомагали у здійсненні нашої мрії. Ми вдячні віце-прем’єр-міністру з відновлення України — міністру розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександру Кубракову, голові Одеської ОВА Олегу Кіперу та всім причетним за допомогу!

Звісно, що ми розуміємо, скільки ще бруду буде в сторону керівництва нашої громади. Однак ми радіємо з того, що можемо робити щасливішими наших дітей, наших жителів громади!

Навіть в темні часи є місце для світлих подій…

P. S. Новорічні дива трапляються. І наші діти отримали ще один подарунок — це нова школа для учнів початкових класів ЗЗСО «Прилиманський ліцей» на жм «7 Небо». Вже з січня 2024 року майже 400 щасливих діточок будуть мати можливість ходити до школи, а не їздити щодня. Нагадаємо, що 5 шкільних автобусів щодня здійснюють підвезення майже 1000 дітей до ЗЗСО «Прилиманський ліцей».

Адміністрація та батьківський комітет Авангардівської гімназії

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту