ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
На які зміни чекати з 1 лютого
01.02.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 9-10(11353-11354) / Тираж: 10407

Пенсії. На початку лютого відбудеться перерахунок пенсій, який вплине на розмір виплат. Уже з 1 числа мінімальний розмір соцвиплати становитиме 2 361 грн., а максимальний — 23 610 грн. Також у другій половині місяця стане відомим точний відсоток індексації пенсії 1 березня 2024 року. Раніше у Мінсоцполітики припускали, що він буде на рівні 13%. Зауважимо, торік було 19,7%.

Комунальні тарифи. До кінця опалювального сезону (до середини квітня) не планують підвищувати комунальні тарифи для побутових споживачів. Проте з початку місяця деякі споживачі почнуть платити за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирних будинках. У кожному будинку ця сума є індивідуальною й залежить від кількості квартир і технічних особливостей мереж.

Також із 1 лютого зміняться ціни на електроенергію для малих непобутових споживачів, зокрема суб’єктів малого підприємництва, які купують електричну енергію для власного використання, електроустановки яких приєднані до відповідних мереж із договірною потужністю до 50 кВт. Для цих споживачів зміна тарифу відбувається щомісяця, а ціни розраховуються за методикою НКРЕКП.

Решта українців платитимуть 2,64 грн/кВт-год. за електроенергію.

Житлові субсидії. У лютому в українців збережеться можливість отримувати державну допомогу у вигляді субсидій для оплати житлово-комунальних послуг. Також уряд гарантує збільшення видатків на субсидії цього року. Середній розмір фінансової підтримки для українців на оплату комунальних послуг в опалювальний сезон-2023/2024 становить 1410 грн.

Згідно з рішенням уряду, нормативи опалення на зиму 2024 року зросли приблизно в 4 рази і становлять для надання субсидії: на вугілля — 2,23 тонни; на дрова — 7,41 тонни.

Нарахування військовим. З 1 лютого деякі військові, незалежно від того, чи перебувають вони у районах проведення бойових дій, можуть отримати виплату 30 тис. грн.

Крім того, військовослужбовцям, які в установленому законодавством порядку відряджені для виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки із залишенням на військовій службі до складу сільських (селищних), міських, районних та обласних військових адмі-ністрацій, на території (або частині цієї території), на яких ведуться воєнні (бойові) дії, та виконують бойові (спеці-альні) завдання, виплачується додаткова винагорода в розмірі 30 тис. грн.

Виплати ВПО. У лютому всі переселенці отримуватимуть кошти від держави. Відповідне рішення щодо продовження соцвиплат до 1 березня ухвалив Кабмін. Зміни, які було заявлено у соцпрограмі з 1 лютого, перенесуть на місяць — зважаючи на зимовий період, труднощі з пошуком роботи та ще низку обставин, пояснили в Мінсоцполі-тики. Допомога для громадян, які проживають в Україні і мають статус внутрішньо переміщених осіб, становить: для осіб з інвалідністю та дітей — 3 тис. грн.; для інших осіб — 2 тис. грн. Отримувати гроші можна 15-го та 28-го числа кожного місяця.

Ціни на пальне. У лютому на АЗС відбудеться зниження вартості пального. Очікується ціна 45-49 грн/л за бензин і дизель. За прогнозами, вартість газу на АЗС також продовжить знижуватися. Очікується, що ціна на цей вид пального буде в межах 27,60 грн/л.

Ліки — «Укрпоштою». АТ «Укрпошта» з 1 лютого зможе продавати ліки на деокупованих і прифронтових територіях у межах реалізації проєкту «Укрпошта-Ліки». Це пілотна ініціатива, повідомили в Мінреінтеграції, вона дасть змогу вирішити проблему доступних ліків на 100% території України вже в першій половині цього року. Крім того, заплановано запровадження гарячої лінії для оформлення запитів від громадян.

Зустріч лідерів ЄС. 1 лютого лідери Євросоюзу знову зустрінуться на саміті у Брюсселі, щоб спробувати укласти угоду щодо фінансового пакету. Держави — члени ЄС готові ухвалити пакет допомоги Україні у розмірі 50 млрд. євро, незалежно від того, чи підтримає його Угорщина.

Нарешті, про погоду. Синоптики обіцяють, що у другій декаді лютого варто очікувати потепління. Втім, протягом місяця варто очікувати частих змін температури.

Автор: Підготувала Дарина АНДРЄЄВА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту