ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
300 кілометрів до порятунку зубрів
22.02.2024 / Газета: Чорноморські новини / № 8(22486) / Тираж: 8525

Всесвітній фонд природи WWF-Україна запустив фандрейзингову кампанію «300 км шляху до кохання та порятунку зубрів».

Стадо зубрів, які оселилися в Національному природному парку «Залісся» (Броварський район на Київщині), у березні 2022 року понад місяць перебувало під російською окупацією. Територія парку зазнала потужних артилерійських і мінометних обстрілів. Як наслідок, там не залишилося жодного дорослого зубра-самця. Якщо найближчим часом не заселити туди хоча б одного бика, то ця субпопуляція приречена на вимирання.

Мета WWF-Україна — залучити громадськість до порятунку найбільшої наземної тварини Європи: зібрати 400 тисяч гривень на відлов зубра і його транспортування. Один чи два самці з Вінниччини можуть врятувати стадо в «Заліссі», але для цього тваринам треба подолати близько 300 кілометрів.

Процес відлову й перевезення потребує залучення багатьох фахівців та отримання низки відповідних дозволів, що є обов’язковим для початку робіт, оскільки зубр — тварина із Червоної книги України. Цей процес триває, і WWF-Україна вже одержав перші погодження. Початок фандрейзингової кампанії — це наступний крок, який призведе до конкретних дій, як-от відлов тварин, забір і проведення необхідних аналізів, пошук відповідного транспорту та виготовлення кліток для безпечного перевезення, залучення спецтехніки тощо.

У XVII—XIX століттях існування зубрів уже було під загрозою через надмірний неконтрольований промисел і браконьєрство. У більшості країн Європи, зокрема і в Україні, цих великих тварин у дикій природі знищили повністю. І лише завдяки природоохоронним заходам вдалося частково відновити окремі субпопуляції. Порівняно з початком 1990-х чисельність зубрів в Україні скоротилася майже вдвічі: п’ять субпопуляцій уже зникли, і «Залісся» може стати наступним.

«Зубр — це частина нашої природної спадщини, вид, який був втрачений у природі під час Першої світової війни, але який вдалося відновити зусиллями ентузіастів десятиліттями по тому. Любов до природи — частина української національної ідентичності. Разом ми зможемо відновити те, що забрала війна», — переконаний Богдан Вихор, виконавчий директор WWF-Україна.

Команда WWF-Україна вже розробила національний план дій зі збереження зубрів, покликаний покращити охорону цього рідкісного виду, започаткувала моніторинг і дослідження причин змін їх чисельності, встановила перші фотопастки для стеження за цими тваринами у середовищі їхнього існування.

Долучитись до порятунку та зменшити відстань між зубрами можна за такими контактами: Олександра Ткач, спеціалістка з комунікацій напряму «Рідкісні види», e-mail: otkach@wwf.ua, тел.: +38 066 535 92 25.

Детальніше про діяльність WWF-Україна можна дізнаватися із сайта організації — https://wwf.ua (WWF-Ukraine) та сторінок у мережах: facebook.com/wwfukraine, instagram.com/wwf_ukraine, https://t.me/wwfukraine.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту