ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Гаага для росії неминуча
04.04.2024 / Газета: Чорноморські новини / № 14(22492) / Тираж: 8525

Росія повинна заплатити за збитки, завдані війною Україні. У цьому переконані представники 44 держав, які взяли участь у міжнародній конференції «Відновлення справедливості для України», що відбулася 2 квітня у Гаазі.

Учасники зібрання обговорювали підсумки документування та розслідування злочинів, вчинених росією на території України, а також подальші кроки зі створення спеціального трибуналу щодо агресії рф та відшкодування завданих нею збитків.

Саме із 2 квітня вже почали приймати заяви до Міжнародного реєстру збитків, завданих агресією рф проти України (йдеться, передусім, про знищення або пошкодження житлового майна). Буквально за першу годину функціонування цього реєстру заяви на компенсацію подали 18 українців. Звісно, це крапля в морі, але, як мовиться, процес пішов. Загалом же, за результатами оцінки, проведеної урядом України і Світовим банком, станом на лютий 2024 року збитки від руйнацій, спричинених війною рф проти України, обчислювалися у майже 490 мільярдів доларів. Березень же, як знаємо, означений новими численними масованими ракетно-«шахедними» атаками, від яких постраждали і цивільні споруди, й об’єкти, що забезпечують нормальне життя людей, — гідро-, тепло-, газо-, електропідстанції. Тож шкода, завдана нашій країні, зросла на десятки мільйонів. І за це росія має відповісти. Юридично і фінансово.

Під час відкриття конференції міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що після скоєних російськими військами звірств у Бучі та інших українських населених пунктах Європа ніколи не буде такою, як раніше, а світ почуватиметься в безпеці лише після покарання росії за всі вчинені в Україні злочини.

«Два роки тому, в ці перші квітневі дні, вся Європа та світ здригнулися від шоку. Неймовірні російські звірства, виявлені в Бучі та інших містах Київської області, струсонули моральні підвалини нашого континенту. Фотографії мертвих людей зі зв’язаними за спиною руками, які лежали на вулицях і були сховані в колодязях, купи трупів жінок, які ґвалтівники намагалися спалити, мертвих і зґвалтованих дітей — видовище цього жа-хіття викликало найстрашніші спогади ХХ століття», — зазначив Дмитро Кулеба на початку свого виступу, додавши, що тоді «всі ми, європейці, та всі нормальні люди в усьому світі, подивилися в очі абсолютному злу». Міністр наголосив: «Світ почуватиметься в безпеці лише тоді, коли росія понесе відповідальність за скоєне».

«Ми підтверджуємо рішуче засудження актів агресії з боку рф проти України. Ці акти, включаючи спробу незаконної анексії регіонів України, є кричущими порушеннями Статуту ООН, є порушенням міжнародного права, що тягне за собою державну відповідальність рф, загрожують міжнародному миру і безпеці, ставлять під сумнів повагу до міжнародного порядку, заснованого на правилах, і підривають демократичні цінності», — йдеться у декларації учасників конференції.

У документі наголошується також, що всі ймовірні міжнародні злочини, скоєні в контексті агресії рф проти України, у тому числі воєнні злочини, злочини проти людяності та злочин агресії, мають бути повністю розслідувані.

У свою чергу єврокомісар із питань юстиції Дідьє Рейндерс під час підсумкової пресконференції заявив, що ЄС працює над використанням заморожених російських активів: «Ми й далі працюватимемо над питанням фінансування репарацій, тому що важливо, щоб росія заплатила за відшкодування збитків. І ми працюємо над цим в усіх наших дискусіях щодо російських активів, приватних чи державних. У Європі є 37 млрд приватних активів, а також понад 200 мільярдів державних активів».

Окремо Рейндерс висловив сподівання на «швидке ухвалення нещодавніх пропозицій щодо використання надходжень від заморожених активів рф» для потреб України у боротьбі з ро-сійським агресором. За його оцінкою, ці надходження можуть становити близько 2—3 млрд євро за рік.

За підсумками конференції «Відновлення справедливості для України» 44 держави у спеціальній декларації підтримали створення спецтрибуналу щодо злочинів росії.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту