ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Бібліотека як об’єкт туризму. Празький досвід
04.04.2024 / Газета: Чорноморські новини / № 14(22492) / Тираж: 8525

Коли будете в Празі, серед великого розмаїття архітектурних пам’яток, музеїв і театрів однієї з найкрасивіших європейських столиць раджу неодмінно відвідати Національну бібліотеку Чеської Республіки, яка є культурним об’єктом, гідним уваги навіть найвибагливішого мандрівника.

Дістатися туди нескладно, адже книгозбірня розташована між двома найвідомішими пам’ятками — Староміською ратушею з астрономічним годинником і знаменитим Карловим мостом.

Сьогодні на фасаді Національної бібліотеки, як і на інших державних установах, прапори Чеської Республіки й України. За роки цієї війни Чехія показала себе надійним і послідовним партнером нашої держави.

Перше враження, що головна будівля невелика, однак насправді книгозбірня займає величезну територію колишнього єзуїтського колегіуму, який називається Клементинумом. Це другий за величиною комплекс споруд в історичному центрі столиці — після Празького Граду. Члени Товариства Ісуса, найчисленнішого католицького чернечого ордену, почали будувати його в 1556 році, після прибуття до Праги для протидії реформації.

У фондах Національної бібліотеки, яка є найбільшою в Чехії, налічується близько 7 мільйонів примірників видань. Найцінніший — Вишеградський кодекс, що датується 1085 роком. У колекції книгозбірні — 4200 інкунабул і велике зібрання старовинних документів та мап східними мовами. Кількість зареєстрованих тут читачів становить приблизно 60000.

Бібліотека здобула міжнародне визнання у 2005 році, отримавши першу премію від ЮНЕСКО за програмою «Пам’ять світу» — за внесок в оцифрування старовинних текстів.

Із квітня минулого року Національна бібліотека Чеської Республіки пропонує для туристів оглядовий маршрут, який включає відвідування барокової книгозбірні, меридіанної зали та астрономічної вежі. Пройтися маршрутом можна тільки у складі екскурсійної групи (мови — чеська або англійська). Вхідний квиток на екскурсію тривалістю 50 хвилин для дорослого коштує 300 крон (510 гривень), але перші пів години після відкриття (до 10.30) його вартість удвічі дешевша.

Барокова бібліотека Климента була відкрита єзуїтами в 1722 році й відтоді її вигляд майже не змінився.

Великий зал увінчує купол з ілюзорним розписом на тему науки та мистецтва, на стінах — зображення видатних діячів церкви у медальйонах і декоративна пластика, понад 20 тисяч старовинних книг на полицях з цінних порід дерева й унікальна колекція географічних та астрономічних глобусів. Його називають найкрасивішим бібліотечним залом у світі. Для підтримки постійної температури та вологості відвідувачам дозволяється лише заглядати в зал, але не входити.

Над бароковою бібліотекою розташований меридіанний зал, де проводилися вимірювання та розрахунки. Далі маршрут веде до 68-метрової астрономічної вежі, з якої відкривається чудова панорама на середмістя, а серед експонатів обсерваторії — астрономічний телескоп, геофізичні та метеорологічні прилади ХІХ століття.

На території Клементинуму розташовані барокові храми — св. Сальватора, св. Климента та каплиця Успіння Діви Марії. У костелі св. Сальватора щовечора відбуваються концерти камерної та органної музики, які збирають численних шанувальників, а в соборі св. Климента греко-католицька громада Праги двічі на день проводить служби українською та старослов’янською мовами. Вхід у затишне подвір’я бібліотеки — вільний.

Фото nkp.cz.

Автор: Володимир ГЕНИК


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту