ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Яскраве ім’я театральної Одеси
04.04.2024 / Газета: Чорноморські новини / № 14(22492) / Тираж: 8525

Всеукраїнська прем’єра. Саме так назвала презентацію книги спогадів «Про моє театральне і особисте життя» Поліни Нятко, чий життєпис був тісно пов’язаний з Одеським академічним українським музично-драматичним театром ім. Василя Василька, театрознавиця Любов Федченко. Подія відбулася 27 березня, у Міжнародний день театру, у бібліотеці ім. Михайла Грушевського.

Справді, об’ємний фоліант містить багато надзвичайно цікавих, з погляду їхньої унікальности, матеріалів, пов’язаних із життям і творчістю славетної української актриси театру і кіно. Відомий одеський краєзнавець Антон Гриськов розповів про пошуки цих та інших матеріалів (детальніше про ці пошуки читайте у «Чорноморських новинах» за 1.02.2024 р.). Зокрема, про випадкове знайомство з дочкою Поліни Нятко, яка запросила його відвідати київську квартиру артистки, справдешній музей, для ознайомлення з унікальними експонатами.

Захопливий життєпис Поліни Нятко вражає. Передовсім, тим колом найвідоміших творчих особистостей, з якими пощастило їй працювати поруч. З-поміж них — геніальні режисери, колеги славетних театральних колективів, у яких вона служила. Не все було гладко, певна річ. Немало гіркоти зазнала й в особистому житті: довелося пережити і тавро «дружини ворога народу», й закриті перед нею двері багатьох театрів. Талант і вольовий характер перемогли все. Відстоювала особисті честь і гідність, знаходила сили підтримувати інших.

Про те, як у важку хвилину Поліна Нятко допомогла їй повірити в себе, не розчаруватися у правильності обраного шляху, розповіла на цій зустрічі артистка театру ім. Василя Василька Галина Кобзар-Слободюк.

Цього року наш славний Український театр відзначатиме своє 100-річчя. Є певність, що у його відновленому музеї буде пошановано й пам’ять про Поліну Нятко як невід’ємну частку театральної історії Одеси.

Автор: Роман КРАКАЛІЯ


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.003
Перейти на повну версію сайту