ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Compass дитячого здоров’я
25.07.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 59-60(11403-11404) / Тираж: 10407

Compass дитячого здоров’я

Професійне свято — День медика — щороку святкували у червні, у третю неділю місяця. Воно не мало сталої дати. Так тривало до минулого року, коли указом президента встановлено нову дату професійного свята — 27 липня. Таким чином, зафіксований не тільки розрив з радянськими традиціями, а започатковані нові, національні підходи та традиції. Тепер професійне свято українських медиків припадає — за юліанським календарем — на день святого Пантелеймона, який є покровителем лікарів.

Нагадуємо про це, аби ніхто не забув привітати працівників медичної сфери, наших рятівників у мирні часи і тим більше у воєнні. Вітаємо і ми!

Серед лауреатів редакційного конкурсу «Люди справи» традиційно багато медиків, про багатьох ми ще не розповіли докладно. Але вже сьогодні статуетка конкурсу «Садівник» прикрашає робочі місця достойних представників цієї надважливої професії. Розповідь про людину і колектив, які заслуговують шани і поваги, — в цьому номері газети.

Візитна картка

Дитяча міська поліклініка № 6 та її директор Сергій Горіщак потрапляли в поле зору журналістів нашої газети доволі часто. Про це свідчать з десяток публікацій за кілька років. Привертали увагу новації закладу — медичні та побутові; масові заходи для дітей і дорослих — фестивалі, тренінги, дні здоров’я. «Поліклініка без черг», навчання медиків жестової мови, висаджування алеї сакур — це все про неї, дитячу поліклініку у Київському районі міста.

Директор, нейрохірург за спеціальністю, талановитий організатор у сфері охорони здоров’я Сергій Горіщак став лауреатом редакційного конкурсу пам’яті Б.Ф. Дерев’янка «Люди справи» за підсумками 2018 року. Отримуючи нагороду, він зізнався, що задоволений оцінкою цієї роботи цілого колективу: «Вечерняя Одесса» — це бренд міста, бренд країни, увага та інформаційна підтримка такого видання дуже важливі для нас».

Лауреат конкурсу «Люди справи» Сергій ГоріщакЛауреат конкурсу «Люди справи» Сергій Горіщак

В одному зі своїх інтерв’ю нашій газеті Сергій Горіщак визначав: «Дитяча поліклініка в сучасних умовах — це не лише медичний заклад. Це вже своєрідний соціальний феномен, хаб, кластер, покликаний допомогти батькам навчитися правильному ставленню до здоров’я своєї дитини, навичкам догляду за нею, здатності орієнтуватися у величезних масивах інформації медичного характеру, яка сьогодні доступна всім. Ми ж — провідники та посередники, соратники та помічники».

КНП «Дитяча міська поліклініка №6» Одеської міської ради — це сучасний державний медичний заклад, який надає первинну допомогу у педіатрії і сімейній медицині та вторинну медичну допомогу.

Поліклініка обслуговує майже 44 тисячі дітей та має два філіали. Заклад надає широкий спектр послуг: від профілактичних оглядів до складних діагностичних процедур. Так, у поліклініці працюють лікарі-педіатри, лікарі загальної практики — сімейні лікарі та лікарі-фахівці: алерголог, гастроентеролог, гінеколог, дерматовенеролог, ендокринолог, інфекціоніст, кардіоревматолог, неврологи, отоларингологи, офтальмологи, хірурги.

Арка Compass Fresh дарує прохолодуАрка Compass Fresh дарує прохолоду

Поліклініка має сучасну клініко-діагностичну лабораторію, Центр раннього втручання, відділення паліативної допомоги та відділення реабілітаційної допомоги, інфекційний відділ. Також є відділ управління якості, сервісу та комунікації, а також власний контакт-центр, який почав працювати з червня 2020 року. Заклад має свій навчально-тренінговий центр «Підтримка поруч!», з весни 2024 року відкрито Центр ментального здоров’я.

З початку 2024 року працює служба домашніх візитів «Крила опіки», яка надає допомогу сім’ям з дітьми від народження до трьох років. Інфраструктура поліклініки є унікальною: на кожному поверсі облаштовано ігрові міні-майданчики, безкоштовний Wi-Fi, побудовані парковка, зручні пандуси та великий спортивно-ігровий майданчик для дітей з особливими потребами. Всі процеси у закладі автоматизовано.

Поліклініка проводить конференції всеукраїнського масштабу, тренінги, семінари, майстер-класи, флешмоби та квести для дітей і батьків. Заклад є офіційною базою з підготовки лікарів-інтернів та провайдером безперервного професійного розвитку (БПР). У двох філіалах — 266 працівників, з них 94 — лікарі та 82 — медичні сестри. Планова потужність поліклініки становить 500 відвідувань за зміну, до повномасштабного вторгнення фактична кількість відвідувань становила 1052.

Дві адреси, дві дати

Філіали дитячої поліклініки розташовані на проспекті Академіка Глушка та вулиці Академіка Філатова. У 2024 році поліклініка святкує своє 45-річчя, а філіалу на Глушка виповнюється 15 років. Трансформація системи фінансування забезпечила медичному закладу можливість активно розвиватись — поліклініка вкладає кошти у безпечне перебування пацієнтів у закладі, підвищення кваліфікації медичного персоналу та навчання лікарів, сучасну протипожежну безпеку, енергоефективність закладу, систему захисту персональних даних.

Цікаві факти

Заклад став першим у місті Одесі, де підписано 100% декларацій (49 тисяч дітей).

Перший медичний заклад у м. Одесі, в якому було реалізовано проєкт «Поліклініка без черг».

У 2017 році здійснено капітальний ремонт філіалів: реконструкція, закупівля сучасного обладнання.

У 2017 році реалізовано два соціальні проєкти: «Енергоефективна поліклініка» та «Парковка».

Вперше в Україні було відкрито навчально-методичний Центр раннього втручання, який нині успішно функціонує.

Активно розвивається напрямок мобільної паліативноі допомоги. Створено навчально-тренінговий центр «Підтримка поруч!». В межах освітнього простору Compass Education, на базі навчально-тренінгового центру «Підтримка поруч!» у 2024 році створено Центр ментального здоров’я.

Заклад є офіційним провайдером безперервного професійного розвитку фахівців охорони здоров’я та базою стажування інтернів МОЗ України за спеціальностями «Педіатрія» та «Сімейна медицина».

У 2021 році Сергій Горіщак нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня.

На першому поверсі обох філіалів встановлено автоматичні дефібрилятори та системи автоматичного температурного скринінгу, всі працівники проходять регулярні тренінги із надання домедичної і першої медичної допомоги. Поліклініка активно веде соціальні мережі — пацієнти можуть отримувати інформацію швидко та не виходячи з дому. Заклад має сторінки у Facebook, Instagram, Telegram, YouTube, а також власний сайт Compass. Адміністрація дбає про безпечні умови перебування пацієнтів, якість лікувально-профілактичної допомоги та інші аспекти.

Завдяки проєктам з енергоефективності поліклініка заощаджує одеському бюджету кілька сотень тисяч гривень на рік.

— Неможливо уявити сучасний заклад без використання енергоефективних технологій, — стверджує директор поліклініки Сергій Горіщак.

Благодійний захід «Пробіг уздовж Чорного моря». Учасники збирали кошти на портативну зарядну станцію із сонячною панеллю для захисників 16-го полку авіаціїБлагодійний захід «Пробіг уздовж Чорного моря». Учасники збирали кошти на портативну зарядну станцію із сонячною панеллю для захисників 16-го полку авіації

Тому, починаючи з 2017 року, коли заклад виграв соціальний проєкт «Енергоефективна поліклініка», розпочато модернізацію КНП — встановлено сонячні колектори та тепловий насос, проведено заміну фурнітури склопакетів, замінено освітлення на LED-панелі, змонтовано сонячні батареї.

Дійшла черга до оновлення теплозберігаючого вентильованого фасаду поліклініки з використанням сучасних технологічних матеріалів. Але на заваді стала війна — модернізацію закладу було призупинено.

— Оговтавшись від шоку, ми продовжили працювати, бо робота допомагає всім нам не грузнути у часи невизначеності. І тепер оновлений ошатний фасад — наша гордість! — говорить Сергій Горіщак.

Від першої особи: «інвестуйте в енергоефективність та донатьте на зсу»

Сергій Горіщак: «На фото я мружусь від сонячних променів, які саме в цей момент перетворюються на електроенергію для філії нашої поліклініки на проспекті Академіка Глушка, так само як сьогоднішні донати на ЗСУ перетворюються на ППО та далекобійні дрони»Сергій Горіщак: «На фото я мружусь від сонячних променів, які саме в цей момент перетворюються на електроенергію для філії нашої поліклініки на проспекті Академіка Глушка, так само як сьогоднішні донати на ЗСУ перетворюються на ППО та далекобійні дрони»

— У такі ранки, як сьогодні, я розумію, що інвестиції в енергоефективність окупаються ще до того, як ми бачимо якісь розрахунки. Хоча б по тому, що за будь-яких колапсів ми працюємо в штатному режимі. Тобто ані медики, ані пацієнти взагалі не відчувають різниці. Хіба що ліфт не працює, але це ми компенсуємо логістично.

Сонячні панелі, які ви бачите на фото, і ще деякі заходи та гаджети забезпечують у дитячій міській поліклініці № 6 Compass безперервність усіх технологічних процесів, включно з роботою офісної техніки, діагностичної апаратури та гарячою водою в усіх санвузлах.

До речі, ви знали, що сама лише наявність гарячої води збільшує частоту та покращує якість гігієни рук, що є основою інфекційного контролю. Тому з-поміж усіх можливих напрямків розвитку закладу охорони здоров’я я б виділив енергоефективність як першочерговий. Це ваш спокій та комфорт, безперервність роботи, незалежність від природних і рукотворних катаклізмів. І годі сприймати це як витрати. Це інвестиції, які завжди на часі.

Договори з НСЗУ

Реабілітація малюківРеабілітація малюків

У 2024 році заклад працює над покращенням сервісу, розвиває систему безпеки внутрішніх процесів, протоколів лікування та дослідження, щоб і практика інтернів, і робота медичного персоналу у Compass були гарантією професіоналізму. В цьому році поліклініка працює за договорами із НСЗУ по 7 пакетам медичних послуг. Про це варто знати:

1. «Первинна медична допомога».

2. «Амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу».

3. «Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям».

4. «Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя».

5.«Медична реабілітація дорослих та дітей віком від трьох років з ураженням нервової системи».

6. «Забезпечення кадрового потенціалу системи охорони здоров’я шляхом організації надання медичної допомоги з залученням лікарів-інтернів».

7. «Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Поліклініка Compass запрошує медичних працівників до участі в освітніх заходах, спрямованих на підвищення кваліфікації та отримання балів безперервного професійного розвитку (БПР). Так як заклад є офіційним провайдером безперервного професійного розвитку для медичних працівників з 2022 року, він має освітній напрям з навчання керівників закладів охорони здоров’я, лікарів, медичних сестер, фахівців лабораторій, фахівців паліативної та реабілітаційної служб.

У 2024 році заплановано проведення Всеукраїнських конференцій: «На хвилях медсестринства» (для медичних сестер/братів та лікарів) з отриманням балів БПР; «Підтримка поруч!» (для фахівців паліативної служби) з отриманням балів БПР.

Вже пройшла Всеукраїнська конференція Compass Lab (для фахівців лабораторного напрямку). Постійно проводяться тренінги у тренінговому центрі «Підтримка поруч!», Центрі ментального здоров’я Compass, зустрічі для медичних сестер у форматі «Групи рівних», заходи для різних цільових аудиторій у форматі майстер-класу та симуляційного тренінгу.

Як видно, Compass не тільки лікує, а й пропонує широкий спектр освітніх програм, які допоможуть медичним працівникам розвинути свої професійні навички та знання.

Телефонуйте, і вам допоможуть:

(093) 509-70-70,

(098) 509-70-70,

(095) 509-70-70,

(048) 708-09-70.

Як пережити спеку: поради для батьків

Щоб допомогти вам та вашим дітям безпечно пережити спекотні дні, ось кілька порад.

Створіть прохолоду вдома.

Презентація тренінгових можливостей дитячої міської поліклініки № 6 Compass представникам Корпусу військових капеланівПрезентація тренінгових можливостей дитячої міської поліклініки № 6 Compass представникам Корпусу військових капеланів

Забезпечте протяг та затемнення в приміщенні.

Використовуйте кондиціонер або вентилятор, якщо можливо.

Закрийте вікна та жалюзі в найспекотніші години дня (з 10.00 до 16.00).

Приймайте прохолодний душ або ванну протягом дня.

Пийте багато води.

Завжди майте під рукою питну воду вдома, на роботі та в дорозі.

Пропонуйте дітям воду або несолодкі напої частіше, ніж зазвичай.

Уникайте вживання газованих напоїв, соків та алкоголю.

Одягайтеся легко. Носіть легкий, вільний одяг з натуральних тканин (бавовна, льон). Віддавайте перевагу світлим кольорам, які відбивають сонячне світло.

Захищайте голову панамою, кепкою або капелюхом.

Не забудьте про сонцезахисні окуляри, щоб захистити очі від ультрафіолету.

Обмежте перебування на сонці. Не виходьте з дому з дітьми в найспекотніші години дня (з 11.00 до 16.00).

Плануйте прогулянки та ігри на ранок або вечір, коли сонце не таке активне. Залишайтеся в тіні під час перебування на вулиці.

Дотримуйтеся здорового харчування: їжте легку їжу, багату на овочі, фрукти та зелень; уникайте жирної та калорійної їжі, яка може призвести до перегріву; обмежте вживання солодощів, які зневоднюють організм; слідкуйте за станом дітей.

Зверніться до лікаря, якщо у вашої дитини з’явилися такі симптоми: підвищена температура тіла, слабкість, млявість, головний біль, нудота, блювота, запаморочення, судоми.

Не залишайте дітей у машині навіть на короткий час.

Пам’ятайте: тепловий удар може бути небезпечним для життя, тому важливо вжити заходів, щоб його запобігти.

Дотримуючись цих правил, ви зможете безпечно пережити літню спеку.

Сім правил життя під час війни

Не відкладати турботу про себе на потім. Знайти час для улюблених справ, хобі, спілкування з близькими. Це допоможе вам відновити сили та душевну рівновагу.

Просити про допомогу, коли це потрібно. Не соромитись звертатись за підтримкою до друзів, рідних або фахівців. Важливо знати, що ви не самотні.

Обіймати батьків і дітей частіше. Фізичний контакт дарує відчуття безпеки та любові. Це те, що нам так важливо зараз.

Цінувати життя щодня. Не відкладати на потім те, що можна зробити сьогодні.

Насолоджуватись кожною миттю.

Не підлаштовувати свої почуття під чужі стандарти. Бути собою, не боятись висловлювати свої емоції.

Пам’ятати, що улюблені справи заспокоюють. В’язання, читання, малювання, музика — знайти те, що приносить вам радість.

Автор: Підготувала Дар’я АЛЄКСЄЄВА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту