ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Равлики з Одещини
25.07.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 59-60(11403-11404) / Тираж: 10407

Равликові ферми Одещини розширюють географію експорту. Окрім звичайного виробництва м’яса, підприємці реалізують фаршированих равликів в різних соусах, що сприяє подальшому розвитку переробної галузі. Про це, посилаючись на обласний департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин, повідомляє «Бессарабія INFORM».

Станом на сьогодні ареал вирощування равликів на Одещині представлений у кількох районах. На півночі — в селі Арчепитівка Любашівської громади п’ятий рік поспіль на березі річки Кодима функціонує ферма (площею 10 соток), яка спеціалізується на вирощувані та експорті двох видів равликів: Helix аspersa muller та Helix аspersa maxima. Виробнича потужність — 2–3 тонни на рік. Вирощену продукцію споживають місцеві жителі та експортують до Барселони.

В Бессарабії на березі озера села Саф’яни в пониззі Дунаю розташована екоферма «Равлики Бессарабії», яка спеціалізується на виробництві м’яса найбільш популярної в Європі середземноморської породи равликів Helix aspersa muller. Вирощують їх за європейською технологією, тільки на натуральному прикормі, без будь-якої хімії. З початку війни ферма перетворилася на місце реабілітації, яке все частіше відвідують переселенці, ветерани, учасники бойових дій тощо. Тут можна відпочити на березі озера з дегустацією страв з равликів.

Потужне равликове підприємство Family Snail Farm, яке на період війни призупинило роботу, є й у селі Єлизаветівка Роздільнянського району. Тут займалися вирощуванням маточного стада, щорічно збільшуючи свої обсяги, а також навчали усіх охочих равликівництву. Після завершення війни власники планують розвивати ще один напрям — реалізація фаршированих равликів в соусах. Наразі в Білгород-Дністровському районі у селі Плахтіївка реалізується новий проєкт зі створення равликової ферми. У планах — будівництво переробного підприємства з подальшою реалізацією равликів за кордон.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту