ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Сільське господарство
В Одесском облсовете обсудили влияние изменения климата на агросектор
17:52 / 12.06.2020
Сельское хозяйство

ОДЕССА, 12 ИЮНЯ 2020 ГОДА, КОНТЕКСТ-ПРИЧЕРНОМОРЬЕ — Состоялось заседание круглого стола по рациональному планированию сельскохозяйственного производства в условиях изменения климата.

Об этом ИА «Контекст-Причерноморье» сообщили в пресс-службе Одесского областного совета.

В сообщении облсовета сказано:

Голова Одеської обласної ради Сергій Паращенко провів засідання круглого столу на тему «Прогноз змін клімату та їх впливу на агропромисловий комплекс області на майбутні 5 років. Раціональне планування сільськогосподарського виробництва в умовах клімату».

У засіданні взяли участь перший заступник голови Вадим Шкарівський та заступник Юрій Дімчогло. Також до дискусії були запрошені представники обласної державної адміністрації, Одеського національного університету ім. І. І.Мечникова, Одеського державного аграрного університету, Одеського державного екологічного університету, Селекційно-генетичного інституту, Одеської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН України, Одеської філії ДУ «Держґрунтохорона», Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор’я та нижнього Дунаю, Одеського обласного управління лісового та мисливського господарства, аграрних господарств, фермери різних районів Одеської області.

«Ми повинні чітко розуміти, що ситуація дуже серйозна, навіть критична. Посуха, аналогів якої ще не було, триває два роки. У багатьох аграріїв немає практичного досвіду і розуміння, що робити. Значна частина фермерських господарств регіону виявилася на межі банкрутства. Це істотно відобразиться на простих людях і доходах місцевих бюджетів області. Ми повинні запобігти банкрутству аграріїв, зберегти робочі місця, не допустити зростання цін на продукти харчування, забезпечити продовольчу безпеку регіону.

Одеська обласна рада сесійними рішеннями двічі зверталася до Президента України та до Кабінету Міністрів України з проханням підтримати аграрний сектор. Було проведено виїзне засідання керівництва обласної ради в фермерському господарстві Ренійського району, проведено низку важливих зустрічей. Минулого тижня отримана відповідь від Мінекономіки, в якій сказано, що Кабінет Міністрів спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики працює над механізмами підтримки сільгоспвиробників і розглядається питання про виділення з державного бюджету дотації на один гектар посівів, які загинули під час зимово-весняного періоду в розмірі до 5 тис грн за гектар.

Сьогодні дуже важливо визначитися з вектором розвитку сільського господарства на найближчі роки, розробити реальний план дій для забезпечення продовольчої безпеки регіону. Необхідно ініціювати створення дієвої програми для відновлення зрошення земель півдня України. До фінансування і реалізації якої задіяти всі рівні бюджетів і міжнародні інвестиції», – підкреслив голова Одеської обласної ради Сергій Паращенко під час виступу.

Заслухавши доповіді та виступи представників обласної ради, облдержадміністрації, органів місцевого самоврядування і державної влади, наукових організацій, пропозиції аграріїв та обговоривши питання щодо впливу змін клімату на агропромисловий комплекс області і методи раціонального ведення сільськогосподарського виробництва в умовах зміни клімату, учасники круглого столу рекомендували фермерам та представникам аграрних господарств області врахувати всі пропозиції науковців. Також буде створено робочу групу для планування ефективного землеробства в регіонах північного Причорномор’я України в умовах суттєвих кліматичних змін у складі представників наукових організацій, аграріїв, обласної державної адміністрації та обласної ради. Робоча група має напрацювати аналітичні розрахунки та практичні рекомендації з їх науковим обґрунтуванням щодо розвитку землеробства в регіонах північного Причорномор’я України в умовах суттєвих кліматичних змін. Враховуючи результати роботи робочої групи, Одеська обласна рада буде звертатися до Кабінету Міністрів України щодо розробки та затвердження довгострокової державної програми розвитку землеробства в регіонах північного Причорномор’я України в умовах суттєвих кліматичних змін.

Одеській обласній державній адміністрації було рекомендовано враховувати висновки робочої групи під час підготовки проектів рішень обласної ради про відповідні обласні програми та про обласний бюджет Одеської області.

Також будуть підготовлені відповідні звернення від Одеської обласної ради до Миколаївської та Херсонської обласних рад із пропозицією делегувати своїх представників та взяти участь у роботі робочій групі.

За результатами роботи круглого столу та враховуючи пропозиції учасників засідання, буде прийнято відповідну резолюцію.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012
Перейти на повну версію сайту