ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Сільське господарство
«Чумак» збирається побудувати на Одещині завод з переробки томатів
14:28 / 12.07.2023

ОДЕСА, 12 ЛИПНЯ 2023 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я — На Одещині планують збільшувати вирощування помідорів та їхню переробку, передає кореспондент ІА «Контекст-Причорномор'я».

Про це повідомили на офіційній Фейсбук-сторінці Одеської ОВА (ОДА).

11 липня Алла Стоянова, директорка Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА, провела робочу нараду з питань розвитку овочівництва регіону.

Ключові питання наради:

створення умов для розвитку вирощування овочів;

вплив наслідків підриву Каховської ГЕС на фактичний стан овочівництва півдня України;

створення в Одеському регіоні потужної томатної агропереробки.

А. Стоянова зазначає, що «наразі наш внутрішній попит на овочеві культури задовольняється частково імпортом. Наприклад, навіть до повномасштабного вторгнення росії, у плівкових теплицях в Україні в 2 обороти вирощували культури на площі 8-9 тис. га, а в Туреччині лише в Анталійському регіоні під плівкою 430 тис. га.

Відносно Одещини, посівна площа овочевих культур по сільгосппідприємствам складає 1489 га, в тому числі:

476,6 — томати;

307,1 — цибуля;

95,11 — морква;

81,87 — капуста;

22,75 — огірки;

434,44 — інші овочеві».

У нараді взяв участь представник ПРАТ «Чумак», який повідомив присутніх стосовно планів компанії щодо будівництва заводу з переробки томатів на томатну пасту, відзначивши, що це буде суттєва підтримка для розвитку агропромислового комплексу регіону, додаткові надходження податків до бюджету, а також створення майже 5 000 робочих місць. За словами офіційного представника компанії, вибір на Одещину пав з декілька причин. По-перше — кліматичні умови, по-друге — професійне керівництво галуззю з боку керівництва області.

Підтримку проєкту висловили директор ТОВ “Еврика” Михайло Білий, директор СФГ «КОЛОС» Борис Юрескул, голова асоціації «Спілка овочівників Біляївського та Овідіопольського районів» Денис Ткаченко, керівник підприємства “Сім АГРО ЮГ” Сергій Бодя та керівник СФГ «Нива» Михайло Чимшир .

А. Стоянова висловила сподівання, що вирощування одеських помідорів стане таким само вдалим проєктом, як і кавун, який зростає на полях підприємствах “Сім АГРО ЮГ”.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту