ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Культура
На карантине с пользой: смотрим исторические фильмы
15:03 / 24.03.2020
Культура

ОДЕССА, 24 МАРТА 2020 ГОДА, КОНТЕКСТ-ПРИЧЕРНОМОРЬЕ — В открытый доступ выложены фильмы по истории Украины и освободительной борьбы ее народа в первой половине прошлого века.

Как передает корреспондент ИА «Контекст-Причерноморье», об этом сообщается на Фейсбук-странице Центра патриотического воспитания и организации досуга детей и молодёжи Одесы.

В описании выложенных УИНП фильмов рассказывается:

Кілька фільмів у відкритому доступі про те, як у бурхливий час змін та воєн першої половини 20 століття українці боролися за право на свою державу:

“Легіон. Хроніка Української Галицької Армії 1918-1919”: https://bit.ly/2J6EtT9

Документальний фільм Тараса Химича розповідає, як в історичний момент завершення Першої світової війни та падіння Австро-Угорської імперії українці розпочинають боротьбу за створення своєї держави на західноукраїнських землях. Сценарій стрічки написав історик Олександр Пагіря. З постановкою військових сцен допомагав військово-історичний клуб “Повстанець” та ветеран АТО Володимир Правосудов. Це перший в Україні документальний фільм, знятий у форматі 4К.

“Українська революція”: http://ur.kvideo.com.ua/

В основі 2-серійної документальної стрічки Івана Канівця — історія полку імені Костя Гордієнка, яка базується на спогадах генерала, а в 1919 році військового міністра Української Народної Республіки Всеволода Петріва. Його спогади цінні насамперед тим, що Петрів передає події такими, якими він їх побачив, без прикрас. Генерал зустрічався з багатьма лідерами Української революції, його спогади містять цікаві описи цих зустрічей та їхніх учасників. Героїв стрічки зіграли реконструктори з військово-історичних клубів “Повстанець” та “Чота пішої розвідки Третьої Залізної дивізії Армії УНР”.

“Холодний Яр”: https://bit.ly/33JLcvL

Документальна короткометражка Галини Химич розкриває історію Холодноярської республіки 1919-1922 років. Стрічка знята за мотивами відомого роману Юрія Горліс-Горського “Холодний Яр”. Також у фільмі є документальні кадри. Авторів стрічки консультував історик Юрій Митрофаненко.

“Жива”: https://bit.ly/2WGKYUS

Ще один – цього разу художній – фільм Тараса Химича, знятий на основі реальних подій. Стрічка розповідає історію Анни Попович, яка допомагала воїнам УПА. Режисер почув її від самої пані Анни, коли їй було понад 90 років. Жінка навіть брала участь у роботі над фільмом, проте прем’єри не дочекалася. “Живу” знімали в місцях реальних подій з життя Анни Попович.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013
Перейти на повну версію сайту