ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Культура
Україна домагатиметься включення Одеси до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО
17:50 / 31.08.2022

ОДЕСА, 31 СЕРПНЯ 2022 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Україна клопотатиме перед ЮНЕСКО про включення центру Одеси до його списку всесвітньої спадщини.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі Міністерства культури та інформаційної політики України.

В повідомленні Мінкульту сказано:

ЮНЕСКО допомагатиме зберігати культурну спадщину Одеси

Україна клопотатиме про включення Одеси до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це заявив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України, під час зустрічі з Одре Азуле, Генеральним директором ЮНЕСКО, та Ернесто Оттоне, заступником Генерального директора ЮНЕСКО з питань культури. Така зустріч відбулась 30 серпня у штаб-квартирі організації в Парижі в рамках візиту Олександра Ткаченко до Франції.

«Внесення історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО має бути прискорено. Це дасть змогу краще захистити світову культурну спадщину. Об'єкт визнаний і охороняється українською державою. Він розташований лише за кілька десятків кілометрів від лінії фронту й вже зазнав артилерійського обстрілу, а 24 липня росіяни зруйнували частину великого скляного даху та вікон Одеського художнього музею 1899 року», – зазначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.

На прохання України ЮНЕСКО вже мобілізувала міжнародних експертів для надання технічної підтримки, щоб ця номінація могла бути терміново розглянута державами-членами, що входять до Комітету всесвітньої спадщини, та включена до Списку всесвітньої спадщини та до Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою.

Комітету всесвітньої спадщини також буде запропоновано включити об'єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у Києві та Львові до списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою.

Крім того, поряд з іншими заходами, Одрі Азулє оголосила, що ЮНЕСКО збільшить свою підтримку Одесі. Зокрема йдеться про:

фінансування відновлення збитків, завданих Одеському художньому музею та Одеському музею сучасного мистецтва з початку війни. Фінансування залучення додаткового персоналу, який займається охороною музейних колекцій;

підтримка оцифрування не менше ніж 1000 витворів мистецтва в Одесі, а також документальної колекції Державного архіву Одеси шляхом надання установі відповідного обладнання.

постачання нового обладнання Одеській військові державній обласній адміністрації для захисту культурних об'єктів на місцях: захисні панелі, мішки з піском, вогнегасники, вогнетривкі тканини та протигази будуть передані Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини. Це дозволить продовжувати відновлення громадських пам'яток та скульптур, що ведеться з початку війни.

Нагадаємо, у Парижі Міністр культури та інформаційної політики України також зустрівся з Рімою Абдул-Малак, Міністеркою культури Французької Республіки. Сторони домовились про конкретний спільний план дій, направлений на допомогу українцям. Відтак найближчим часом у Франції відбудеться низка культурних акцій за участю діячів української культури та митців.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту