ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Екологія
Запущено процес наповнення водою ряду озер Одещини
17:16 / 26.07.2022

ОДЕСА, 26 ЛИПНЯ 2022 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – В Одеській області розпочато процес наповнення дунайською водою озер Китай та Катлабух.

Як повідомляє кореспондент ІА «Контекст-Причорномор’я», про це йдеться на Фейсбук-сторінці Одеської ОДА.

У повідомленні облвійськадміністрації сказано:

На позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Одеської обласної військової адміністрації, прийнято рішення про виділення коштів для роботи насосної станції «Кофа» Кілійського міжрайонного управління водного господарства та головної насосної станції Суворовської зрошувальної системи Ізмаїльського управління водного господарства. Завдяки цьому вже відбувся пуск води і протягом двох місяців будуть штучно наповнюватися озера Китай та Катлабух.

Як зазначає начальник Кілійського міжрайонного управління водного господарства Василь Бабенко, рівень води в озері Китай становить всього 33-34 см при рівні мертвого обʼєму 60 см. Протягом означеного періоду планується наповнити озеро до критичної позначки. Також спеціалісти упрводгоспу за допомогою спеціальної техніки зменшують замулення транспортуючого каналу — ці роботи проводяться для того, щоб при першій же можливості Дунай почав природньо поповнювати Китай.

За інформацією Начальника Ізмаїльської районної військової адміністрації Родіона Абашева, фактичний рівень води в озері Катлабух, яке відділене від Дунаю дамбою і функціонує в режимі водосховища, складає 86 см при рівні мертвого обʼєму 70 см.

«У зв’язку з відсутністю опадів і низьким рівнем Дунаю протягом усього поливного періоду 2022 року ситуація по озеру Катлабух залишається критичною. Озеро є найбільшим джерелом меліорації в Ізмаїльському районі та живить озера Саф’яни та Лунг, Старонекрасівські плавні, Лощинівське та Кам’янське водосховища та ставок Покровський, з яких здійснюється забір та подача води на зрошувальні площі району» — додає Родіон Абашев.

Зазначимо, що від рівня води в цих озерах залежить рівень підземних вод, що напряму впливає на наповнення колодязів та артезіанських свердловин, з яких населення багатьох сіл Ізмаїльського району використовує воду на господарські потреби.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту