ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Екологія
В басейні Чорного моря вже діють нові правила вилову риби
14:12 / 05.09.2023

ОДЕСА, 05 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я — Набрали чинності оновлені Правила промислового рибальства в басейні Чорного моря.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі Одеського рибоохоронного патруля.

У повідомленні відомства сказано:

Нагадуємо, що 25 липня 2023 року Мін’юстом погоджено наказ Мінагрополітики від 15.06.2023 № 1284 «Про затвердження Правил промислового рибальства в басейні Чорного моря».

Дані Правила не оновлювались з 1998 року. Щорічно до них розроблялись і затверджувались Режими рибальства в басейні Чорного моря. Дані Режими створювались на основі досліджень, які проводили відповідні наукові установи. Нові Правила увібрали в себе норми, що затверджувались та технічні розробки, використання яких – вимога часу.

Так, новими Правилами визначено актуальні райони промислу, способи і строки вилову водних біоресурсів, типи, розміри, кількість та технічні характеристики суден флоту рибної промисловості і знарядь вилову, допустимі до вилову розміри об’єктів промислу, вимоги щодо їх охорони, а також умови користування рибогосподарськими водними об’єктами та навантаження на кожний об’єкт.

Коротко про деталі нових правил:

- впроваджено нові екологічно безпечні знаряддя лову рапани – бім-трали,

- з метою освоєння мігруючих ресурсів восени відновлено промисел пасивними знаряддями лову – гардами, які є найбільш екологічними і не завдають шкоди природним запасам кефалевих риб, не приловлють молодь інших цінних риб,

- додатково введено кількісний показник для раколовок, а саме зменшено висоту крила до 0,5 м та довжини бочки до 1 м, що дозволить забезпечити уловистість даного знаряддя лову і водночас не дасть змоги використовувати їх як частикові знаряддя лову,

- для запобігання пошкодження ділянок існування та охорони колонії філофори, відродження флори та фауни прибережної акваторії Чорного моря, заборонено використання знарядь лову, які пошкоджують дно, у межах території ботанічного заказника загальнодержавного значення «Філофорне поле Зернова»;

- кожен промисловий човен має бути обладнаний GPS навігатором для його відстеження та контролю,

- прилов осетрових видів риб і їх гібридів негайно має повертатися у середовище їх існування незалежно від їх стану тощо.

Детальніше з новими Правилами промислового рибальства в басейні Чорного моря можна ознайомитись за посиланням.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту