ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Охорона здоров'я
МОЗ: в Украине за сутки выявлено 12 047 новых случаев COVID-19, умерло от него 252 человека
13:09 / 17.12.2020
Здравоохранение

ОДЕССА, 17 ДЕКАБРЯ 2020 ГОДА, КОНТЕКСТ-ПРИЧЕРНОМОРЬЕ — Руководство Министерства здравоохранения рассказало о ситуации с распространением COVID-19 в Украине и мерах по борьбе с ним.

Как передает корреспондент ИА «Контекст-Причерноморье», об этом говорится на Фейсбук-странице Министерства здравоохранения Украины.

В сообщениях ведомства сказано:

12 047 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 17 грудня 2020 року. Зокрема, захворіли 594 дитини та 535 медпрацівників.

Також за минулу добу

▪️госпіталізовано – 2 997 осіб;

▪️летальних випадків – 252;

▪️одужало – 12 939 осіб;

▪️здійснено тестувань за добу – 65 561 (зокрема методом ПЛР – 41 733, методом ІФА – 23 828).

За весь час пандемії в Україні

захворіло – 931 751 особа;

одужало – 548 356 осіб;

летальних випадків – 15 996;

проведено ПЛР-тестувань – 5 167 122.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (1 512), Одеській (1 064), Запорізькій (858), Київській (626) та Чернігівській (587) областях.

▪️ МОЗ концентрує свої зусилля на якнайшвидшому отриманні вакцини і проведенні широкомасштабної вакцинації проти COVID-19 протягом 2021 року. Завдяки приєднанню до глобальної ініціативи COVAX Україна очікує на отримання приблизно 8 млн доз вакцин проти COVID-19 (з розрахунку 2 дози на 1 людину). Вакцина буде надаватись траншами, починаючи з кінця 1 кварталу до кінця 1 півріччя 2021 року. Україна також веде переговори з усіма топкомпаніями-виробниками вакцини, які завершили третю фінальну стадію її випробування, підбивають підсумки випробувань або перебувають на різних стадіях сертифікації.

▪️ Згідно з розрахунками МОЗ, на вакцинацію населення проти COVID-19 необхідно 15,1 млрд грн. Але у держбюджеті 2021 року на це передбачено лише 2,6 млрд грн, або в 6 разів менше. Тому зараз в екстреному порядку МОЗ шукає шляхи отримання коштів на придбання вакцин проти коронавірусної хвороби. Планується акумулювати на придбання вакцин до 2,3 млрд грн.

▪️ Очільник МОЗ вважає, що доступ до вакцинації повинні мати всі громадяни України. Але першочергово вакцинації потребують люди, які належать до основних груп ризику. Це приблизно 21 млн громадян.

▪️ Для забезпечення належного та рівного доступу до вакцинації МОЗ завершує розробку Національного плану впровадження вакцини проти COVID-19 і проведення масової вакцинації. До його підготовки було залучено як українських фахівців, так і експертів від ВООЗ та ЮНІСЕФ. Орієнтовно Національний план буде затверджено МОЗ вже цієї п’ятниці.

▪️ Максим Степанов доручив передбачити в Національному плані вакцинацію українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

▪️ На першому етапі розгортання кампанії вакцинації планується охопити імунізацією такі пріоритетні групи, як медпрацівники, особливо ті, що в умовах стаціонарів надають медичну допомогу хворим на COVID-19; військовослужбовці ЗСУ, які беруть участь в ООС; працівники соціальної сфери, які відвідують людей похилого віку; особи, які перебувають у закладах із надання довгострокового догляду та підтримки (інтернатах, будинках для осіб похилого віку тощо) та персонал, який працює в таких закладах. Очікується, що вакцини для здійснення першого етапу вакцинації буде отримано вже у лютому 2021 року.

▪️ На другому етапі планується вакцинація: людей віком від 60 років, включаючи тих, які відносяться до груп медичного ризику; працівників закладів освіти, працівників структур, які забезпечують безпеку держави, включаючи Державну службу України з надзвичайних ситуацій, представників Нацполіції України та ЗСУ.

▪️ На третьому етапі, що буде характеризуватися помірною доступністю до вакцин, щеплення проводитимуться решті пріоритетних груп, а саме людям віком від 18 до 59 років, які відносяться до груп медичного ризику, та іншим категоріям населення та професійним групам, які мають вищий ризик захворювання на коронавірусну хворобу.

▪️ Вакцинація відбуватиметься на базі існуючих кабінетів щеплень (станом на грудень 2020 року в Україні їх налічується 11 346). За умови використання всіх кабінетів в усіх регіонах, щотижнево можливо здійснювати близько 2,8 млн щеплень.Також планується створити мобільні бригади з імунізації, які за умови забезпечення всіма необхідними засобами для здійснення вакцинації здатні здійснювати до 190 000 щеплень на тиждень. Крім того, буде задіяна мережа сімейних лікарів (станом на 15 грудня 2020 року в Україні працює 23 795 лікарів первинної медичної допомоги). За умови повноцінного залучення до імунізації всіх лікарів первинної медичної допомоги розрахункова кількість щеплень становитиме 2,9 млн на тиждень. Крім того, розглядається можливість створення тимчасових центрів вакцинації.

▪️ Через різні вимоги до зберігання вакцин проти COVID-19 МОЗ розробляє відповідні логістичні плани, щоб жодної дози вакцини не було втрачено. До процесу зберігання та транспортування вакцин залучатимуться як державні потужності, так і приватні компанії.

▪️ МОЗ разом з Міністерством цифрової трансформації працює над створенням єдиної електронної платформи, за допомогою якої громадяни матимуть можливість реєструватися для подальшої вакцинації. У разі відсутності доступу громадян до Інтернету буде організовано запис на вакцинування по телефону через сімейних лікарів.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012
Перейти на повну версію сайту