ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Охорона здоров'я
МОЗ: в Украине за сутки выявлено 7 986 новых случаев COVID-19, умерло от него 243 человека
11:42 / 30.12.2020
Здравоохранение

ОДЕССА, 30 ДЕКАБРЯ 2020 ГОДА, КОНТЕКСТ-ПРИЧЕРНОМОРЬЕ — Руководство Министерства здравоохранения рассказало о ситуации с распространением COVID-19 в Украине и мерах по борьбе с ним.

Как передает корреспондент ИА «Контекст-Причерноморье», об этом говорится на Фейсбук-странице Министерства здравоохранения Украины.

В сообщениях ведомства сказано:

7 986 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 30 грудня 2020 року. Зокрема, захворіли 272 дитини та 453 медпрацівники.

Також за минулу добу

▪️госпіталізовано – 2 925 осіб;

▪️летальних випадків – 243;

▪️одужало – 16 355 осіб;

▪️здійснено тестувань за добу – 52 746 (зокрема методом ПЛР – 35 504, методом ІФА – 17 242).

За весь час пандемії в Україні

захворіло – 1 045 348 осіб;

одужало – 698 190 осіб;

летальних випадків – 18 324;

проведено ПЛР-тестувань – 5 546 683.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (1 131), Запорізькій (739), Одеській (729), Київській (623), Дніпропетровській (462) та Харківській (412) областях.

Результати брифінгу міністра охорони здоров’я України Максим Степанов за 30 грудня:

▪️ МОЗ спільно з Фондом соціального страхування відпрацювали механізм приймання та опрацювання через національний контакт-центр із протидії поширенню COVID-19 запитів щодо виплат, які здійснюються у разі захворювання або смерті медпрацівників у зв’язку з коронавірусною хворобою. Тож медики, а також члени їх сімей можуть звертатися до контакт-центру для отримання оперативної інформації про стан розгляду їхніх заяв та здійснення таких виплат.

▪️ До національного контакт-центру з протидії поширенню COVID-19 станом на 29 грудня загалом надійшло понад 114 тисяч звернень. Контакт-центр працює за єдиним безкоштовним номером 0-800-60-20-19 у цілодобовому режимі.

▪️ МОЗ ініціює нормативно-правові зміни щодо удосконалення процедури розслідування випадків смерті окремих категорій медичних працівників. З цього питання міністерство провело зустріч із Мінсоцполітики, Фондом соціального страхування, Державною службою з питань праці. Планується, що відповідні зміни у нормативно-правові акти будуть винесені на розгляд уряду в найближчий час. Зокрема, буде значно спрощено механізм проведення розслідувань смерті окремих категорій медпрацівників.

▪️ Вчора відбулася селекторна нарада з керівниками лабораторних центрів МОЗ та департаментів охорони здоров'я. Зокрема, йшлося про активне впровадження тестування швидкими тестами на антиген до SARS-CoV-2. До регіонів уже надійшло понад 260 тисяч експрес-тестів. Очікується, що ДП “Медичні закупівлі України” найближчим часом додатково поставить ще 1,5 млн тестів.

▪️ МОЗ наголошує на широкому використанні експрес-тестів на антиген до SARS-CoV-2 на рівні лікарів сімейної медицини, екстреної медицини, вторинного та третинного рівня меддопомоги. Особливо важливе надходження експрес-тестів у сільську місцевість, де процес доставки зразків для ПЛР-тестування достатньо тривалий. МОЗ розраховує, що щомісячно в країні проводитиметься не менше ніж 1 млн досліджень за допомогою експрес-тестів на антиген.

▪️ Україна готова до проведення вакцинації проти COVID-19. Важливо, щоб вакцинальна кампанія проводилась максимально оперативно у всіх регіонах країни. Вакцинальна кампанія не повинна втручатися в рутинні програми імунізації населення, вони не можуть припинятися. Для імунізації проти COVID-19 будуть залучені додатково фахівці і пункти щеплень.

▪️ МОЗ планує найближчим часом підписати договори про поставку вакцини проти COVID-19 з компаніями-виробниками. Міністерство наполягає на якнайшвидших поставках вакцини.

▪️ Вчора було підписано Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю між МОЗ, Українським реєстром донорів кісткового донору та Всеукраїнською платформою донорства «Я донор». Цього року МОЗ активно розвиває напрям трансплантації. Протягом 2020 року в Україні було проведено 204 трансплантації кісткового мозку, з яких вперше проведено 4 пересадки від неродинного донора.

▪️ Незважаючи на значне збільшення кількості трансплантацій, потреба країни в таких операціях повністю не задовольняється. Цього року 182 пацієнти було відправлено на лікування методом трансплантації кісткового мозку за кордон — найбільшу кількість за всі часи незалежності України. Мета МОЗ — за три роки здобути трансплантаційну незалежність країни, щоб українські громадяни могли отримати необхідну допомогу в Україні.

▪️ Протягом 2020 року МОЗ розроблено низку нормативно-правових актів, які регулюють порядок отримання гемопоетичних стовбурових клітин, порядок перевезення та ввезення таких матеріалів на митну територію України. Очільник МОЗ впевнений, що у 2021 році буде значно збільшено кількість трансплантацій, зокрема органних — мінімум удвічі.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013
Перейти на повну версію сайту