ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Охорона здоров'я
Міськрада: в Одесі захворюваність на гострі кишкові інфекції зросла за тиждень майже у 2 рази
18:03 / 29.08.2023

ОДЕСА, 29 СЕРПНЯ 2023 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Офіційні дані Одеської міської ради про захворюваність інфекційними хворобам в Одесі за минулий тиждень.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в департаменті інформації Одеської міськради.

У повідомленні міськради сказано:

За інформацією Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, захворюваність на гострі кишкові інфекції в Одесі за минулий тиждень зросла в 1,8 раза, у порівнянні з попереднім тижнем.

Всього за останній тиждень на гострі кишкові інфекції захворіли 198 одеситів, з яких 71,7% склали діти віком до 17 років.

Згідно з факторним аналізом, більшість випадків захворювань пов’язані з вживанням немитих овочів і фруктів, готових домашніх страв із порушенням технології приготування і зберігання, молочних і м’ясних продуктів, придбаних на стихійних ринках, а також із порушенням правил догляду за дітьми.

Триває моніторинг циркуляції холерного вібріона в об'єктах довкілля, а також обстеження хворих із розладами шлунково-кишкового тракту на холеру. Протягом тижня досліджено 12 проб із зовнішнього середовища, з яких: морська вода — 9 проб, стічні води — 3 проби.

За результатами досліджень морської води, загалом виділено 9 холероподібних вібріонів на пляжах «Ланжерон», «Аркадія», 10-а та 16-а станції Великого Фонтану. Вони не є збудниками холери, але можуть спричиняти кишкові інфекції. Також за тиждень обстежено на холеру 189 хворих зі розладами шлунково-кишкового тракту, всі з негативним результатом.

Для проведення моніторингу питної води в Одесі досліджено по 12 проб на санітарно-мікробіологічні та санітарно-хімічні показники. Усі проби відповідали нормам.

Як попередити гострі кишкові інфекції:

- пити лише кип’ячену або бутильовану воду;

- ретельно мити руки з милом, особливо після санвузла, після приходу з вулиці, перед приготуванням їжі, перед доглядом за маленькими дітьми;

- ретельно мити фрукти та овочі кип’яченою водою;

- готувати їжу, особливо для дітей, перед кожним прийомом їжі, не зберігати готову їжу тривалий термін;

- дотримуватися термінів зберігання продуктів, при будь-якому сумніві в їх якості відмовитися від їх вживання;

- купувати продукти тільки в офіційних місцях продажу;

- не купувати рибу та морепродукти на стихійних ринках.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту