ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Правоохоронні органи
СБУ завершила розслідування щодо «послідовника» Стремоусова з Одеси
12:30 / 26.08.2023

ОДЕСА, 26 СЕРПНЯ 2023 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я — СБУ завершила досудове розслідування щодо колаборанта, який наводив російські ракети на електропідстанції Одещини, передає кореспондент ІА «Контекст-Причорномор'я».

Про це повідомили на офіційній Фейсбук-сторінці Управління СБ України в Одеській області.

Слідчі СБ України завершили досудове розслідування щодо ворожого агента, який збирав дані для обстрілів на Одещини. Його викрили і затримали співробітники Служби безпеки в наприкінці березня цього року у ході контрдиверсійних заходів.

За даними досудового слідства, зловмисником виявився місцевий «послідовник» колаборанта Стремоусова. На початку повномасштабного вторгнення ворожий поплічник намагався організувати в Одесі ворожу пропагандистську мережу, яка агітувала місцевих жителів підтримати російських загарбників.

Для цього адміністрував декілька проросійських телеграм-каналів, де «розганяв» дезінформацію про ситуацію на південному фронті та намагався дискредитувати Сили оборони. У подальшому агент виконував додаткові завдання свого «куратора» з ворожої спецслужби. Зокрема, збирав розвіддані про місця базування Сил оборони в регіоні.

Крім того, він передавав агресору координати місцевої критичної інфраструктури, у тому числі електропідстанцій. Відповідну інформацію окупанти використовували для підготовки та здійснення прицільних ракетних ударів по українських енергообʼєктах.

Співробітники СБУ встановили місцезнаходження зловмисника і затримали під час виконання ним розвідувального завдання. При обшуку за місцем проживання російського агента виявлено комп’ютерну техніку, флешки і документи, які підтверджують його незаконну діяльність.

Наразі дії зловмисника кваліфіковано за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Обвинувальний акт скеровано до суду. Санкція статті передбачає покарання у вигляді п’ятнадцяти років або довічного позбавлення волі з конфіскацією майна. Оперативно-слідчі дії проводили співробітники СБУ Одеської області за процесуального керівництва обласної прокуратури.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту