ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Правоохоронні органи
СБУ: підприємці з Одещини підозрюються у намаганні «заробити» на відновленні енергоінфраструктури регіону
17:17 / 27.03.2024

ОДЕСА, 27 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Співробітники Служби безпеки України повідомили про викриття схеми заволодіння коштами, виділеними на відновлення енергетичної інфраструктури Одеської області після минулорічних російських обстрілів.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі Управління СБ України в Одеській області.

У повідомленні облуправління Служби сказано:

Співробітники Служби безпеки викрили схему незаконного заволодіння грошовими коштами, що були виділені на відновлення енергоінфраструктури Одещини, пошкодженої в результаті обстрілів рф взимку минулого року. За попередньою інформацією, зловмисники завдали державі збитків на понад 3,7 млн грн.

Оперативники спецслужбі встановили, що у лютому минулого року ПрАТ «Національна енергетична компанія „Укренерго“», для термінового відновлення електропостачання після численних ракетних ударів рф по енергетичній інфраструктурі регіону, уклало договори з місцевою підрядною організацією щодо будівельно-монтажних відновлювальних робіт на загальну суму 15,2 млн грн. Крім того, виконавець робіт залучив київську фірму в якості субпідрядника для перевезення двох автотрансформаторів. Заволодіння державними коштами відбувалося за рахунок махінацій із вартістю робіт.

Комерсанти внесли до актів виконаних робіт завідомо неправдиві відомості. Вони безпідставно завищили вартість послуг з транспортування у понад 10 разів та включили до звітності роботи, які фактично не виконувались.

За результатами проведених експертиз договірних зобов’язань державі завдано збитків на понад 3,7 млн. грн.

В ході проведених обшуків виявлено та вилучено документи фінансово-господарської діяльності та комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності.

Наразі двом фігурантам провадження — директорам підприємств-підрядників, повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України (у заволодінні за попередньою змовою в умовах воєнного стану грошовими коштами держпідприємства в особливо великих розмірах, шляхом службового підроблення). Також їм вручено клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, із можливістю внесення застави у розмірі 3,7 млн. грн.

Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення всіх причетних до оборудки осіб.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ Одеської області за процесуального керівництва обласної прокуратури. Орган досудового розслідування – СУ ГУ Нацполіції в Одеській області.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту