ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Влада
Сергей Гриневецкий обсудил актуальные вопросы развития Одесчины с её представителями в Верховной Раде Украины
12:34 / 14.02.2021
Власти

ОДЕССА, 14 ФЕВРАЛЯ 2021 ГОДА, КОНТЕКСТ-ПРИЧЕРНОМОРЬЕ — Председатель Одесской областной государственной администрации Сергей Гриневецкий провел рабочую встречу с народными депутатами, представляющими регион в украинском парламенте.

Об этом ИА «Контекст-Причерноморье» сообщили в пресс-службе Одесской ОГА.

В сообщении облгосадминистрации сказано:

З початку 2021 року голова ОДА Сергій Гриневецький ініціював проведення робочих зустрічей з народними депутатами України, що були обрані від Одеської області.

12 лютого відбулася друга зустріч такого формату.

На початку роботи голова ОДА ознайомив присутніх із регламентом діяльності адмiнiстрації та планами на другу половину лютого, зокрема повідомив про проведення в ОДА 17 лютого «круглого столу» з питань розвитку зрошення в країні та засідання колегії з нагоди 89-річчя утворення Одеської області – 26 лютого. Також Сергій Гриневецький поінформував парламентарів про роз’яснювальну роботу та організацію у різних форматах навчання у новоутворених територіальних громадах тощо.

Після чого керівник області перейшов до основної теми – обговорення пропозицій щодо законопроєктів, прийняття яких мають пріоритетне значення для соціально-економічного розвитку Одещини. Перш за все, він наголосив на необхідності долучення парламентарів від Одещини до питання ухвалення рішення щодо виплати суб’єктам господарювання часткової компенсації витрат, понесених протягом 2019 – 2020 р.р. внаслідок негативних природних явищ, зокрема, посухи. Це питання розглядатиметься за засіданні Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики 17 лютого.

Тема щодо компенсаційних витрат аграріям була у центрі уваги та активно обговорювалося як керівниками структурних підрозділів ОГА, так й парламентарями, зокрема, нардеп Степан Чернявський – заступник голови Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики – поінформував, що на цей час Комітетом визначено інструмент щодо оперативного вирішення проблем компенсації, яким є Закон України про агрострахування. Відповідно до нього, 300 млн грн буде виділено на зрошення, 200 – на компенсаційні витрати.

Також однією з «гарячих точок» дискусії став проєкт Закону України «Про внесення доповнень до Бюджетного кодексу України» у частині щодо надання кредитів місцевим бюджетам для задоволення спільних інтересів територіальних громад.

Крім того, керівники профільних структурних підрозділів ОДА, кожний по своєму напряму, представили свої пропозиції до низки законопроєктів, які, незважаючи на актуальність та важливість для регіонів, тривалий час перебувають на розгляді чи готуються до другого читання у Верховнiй Радi тощо. До цих документів належать, зокрема, такі проєкти Законів України:

– «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» від 13.12.2019 № 2598;

– «Про засади адміністративно-територіального устрою України» від 24.01.2020 № 2804;

– «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення правових підстав для утворення агломерації як однієї з форм співробітництва територіальних громад» від 19.12.2019 № 2637;

– «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо запровадження справедливого прогресивного оподаткування доходів фізичних осіб)» від 06.02.2020 № 2758-1;

– «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» від 05.11.2020 № 4100-д;

– «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції» від 14.07.2020 № 3131-Д;

– «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сільськогосподарських кооперативів (патронажні дивіденди)» від 22.12.2020 № 4457-1;

– «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо додаткової підтримки платників податків у 2021 році (ПДВ на втрачений врожай)» від 20.01.2021 № 4571-2;

– «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин (передача державних земель в громади)» від 01.10.2019 № 2194;

– «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю)» 29.05.2020 № 3012-2;

– «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо стимулювання діяльності фермерських господарств» від 03.09.2020 № 4046.

Сергій Гриневецький знов привернув увагу парламентарів до необхідності належного опрацювання та термінового розгляду і прийняття законопроєкту «Про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні» від 30.10.2020 № 4298.

«Необхідно визначити межі повноважень та відповідальності державних адміністрацій, грамотно та коректно опрацювати положення Закону, визначити, так би, його ідеологію, адже без цього система виконавчої влади у країні опиниться під загрозою»,– зауважив він.

Активну участь у обговоренні взяли народні депутати України Анатолій Урбанський, Тетяна Плачкова, Степан Чернявський та iншi.

За результатами зустрічі народним депутатам було передано пропозиції ОДА щодо удосконалення чинного законодавства у сферах економічної політики та фінансів, житлово-комунального господарства, аграрної політики та земельних відносин, соціальної політики та культури (включаючи освіту, науку, фізичну культуру й спорт, рекреацію та туризм), транспортної інфраструктури.

Нагадаємо, що робочі зустрічі з народними депутатами відбуватимуться в ОДА раз на два тижні по п’ятницях напередодні пленарних засідань Верховної Ради.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011
Перейти на повну версію сайту